Картопляні деруни з фаршем можна також зустріти під назвою «чаклуни». Це блюдо прийшло до нас з білоруської кухні і швидко зібрав цілу армію шанувальників. Завдяки його рецептами, можна зробити незвичайне блюдо на обід або вечеря з найпростіших інгредієнтів, при цьому частування буде виглядати дуже апетитно і презентабельно.
Деруни з фаршем готуються дуже просто. Досить з’єднати м’ясний інгредієнт з натертим на тертці картоплею, додати в отриману масу трохи ароматних спецій і сформувати з неї невеликі коржі. Після цього деруни смажать на сковороді або випікають в духовці. У підсумку виходить ситне частування для всієї родини.
Існують і більш цікаві ідеї, як приготувати деруни з фаршем. Так, можна розбавити класичний рецепт грибами, кабачком, сиром, свіжою зеленню і часником. Невеликі доповнення в області приправ також можуть кардинально змінити смак і аромат цієї страви. Головне, щоб усі обрані інгредієнти досягали готовності приблизно в один час, адже всі вони будуть перемішані всередині драника.
Фарш для картопляних драніков підходить будь-який, будь то курка, свинина, індичка, яловичина і пр. Від його вибору буде залежати калорійність страви і його поживні властивості. При цьому краще зробити фарш самостійно, щоб бути впевненими в свіжості і гарному якості м’яса.
Деруни з фаршем традиційно подають гарячими, приправляючи їх свіжою холодною сметаною. При бажанні можна придумати і більш незвичайний соус, але і такий варіант страви обов’язково сподобається всім дегустаторам.
Картопляні деруни з фаршем в духовці
Картоплю з м’ясом кулінари поєднують в різних стравах, і це ще одна чудова ідея, як приготувати разом два цих продукту. Виглядає таке блюдо дуже незвично, при цьому володіє всіма характеристиками ситної вечері. Єдиним недоліком драніков з фаршем є тривалість їх приготування, але якщо обзавестися кухонними помічниками у вигляді блендера і м’ясорубки, процес піде значно швидше і не доставить особливих клопотів. Гриби приємно доповнять блюдо, додадуть йому апетитний аромат і ще більш ніжний смак.
Інгредієнти:
- 1 кг картоплі;
- 500 г фаршу;
- 2 яйця;
- 200 г печериць;
- 2 цибулини;
- 5 ст. л. сметани;
- 2 щіпки чорного перцю;
- 1 ч. л. солі;
- 2 ст. л. рослинної олії;
- 20 г вершкового масла.
Спосіб приготування:
- У блендері подрібнити цибулю, фарш пропустити через м’ясорубку або скористатися блендером для його подрібнення.
- З’єднати в глибокій мисці фарш, цибулю, 2 ложки сметани, сіль і перець.
- На крупній тертці натерти картоплю і віджати його руками.
- Виділився сік перелити в окрему ємність і поки відставити в сторону.
- Коли крохмаль з соку осяде на дно, потрібно злити рідину, а осад додати до картоплі, перемішати.
- До картоплі додати трохи солі, а також яйця, ретельно перемішати.
- Викласти невелику кількість отриманого картопляного тіста на долоню і придушити ложкою, формуючи корж.
- У центр коржі додати фарш і загорнути його в картоплю, трохи приплюснути отриману котлетку.
- Розігріти на сковороді олію і обсмажити деруни з двох сторін до злегка золотистої скоринки.
- Вершковим маслом змастити глибоку форму для випічки і перекласти в неї деруни.
- Другу цибулину нарізати кубиками, пластинками – печериці.
- Обсмажити цибулю на сковороді, додати до нього гриби і продовжувати приготування, поки всі інгредієнти не придбають апетитний золотистий відтінок.
- Додати до грибів залишилася сметану, трохи солі і перцю, тушкувати ще 15 хвилин на повільному вогні.
- Вилити готовий соус поверх дерунів і запікати все при 170 градусах 45 хвилин.
Деруни з картоплі з курячим фаршем
Дуже простий рецепт дерунів з куркою, з яким зможе впоратися навіть недосвідчений кухар. Найважче буде натерти картоплю, а всі інші процеси не заберуть багато часу. Якщо хочеться отримати більш ніжну начинку, краще пропустити фарш через м’ясорубку кілька разів, але це не обов’язково.
Інгредієнти:
- 700 г картоплі;
- 400 г курячого фаршу;
- 2 ст. л. сметани;
- 3 ст. л. борошна;
- 2 яйця;
- 2 цибулини;
- 1/3 склянки молока;
- 3 шматочки білого хліба;
- Рослинна олія;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Хліб відокремити від кірочок, залити м’якоть теплим молоком.
- Дати хлібу трохи ввібрати молоко, потім прокрутити м’якуш через м’ясорубку разом з фаршем і цибулею.
- Фарш посолити і поперчити, на середній тертці натерти картоплю.
- Віджати з картоплі зайвий сік, додати до неї яйця, борошно і сметану, перемішати.
- Добре розігріти сковороду з рослинним маслом і викласти на неї картопляне тісто у вигляді плоских оладок.
- На кожен коржик покласти трохи фаршу і накрити його ще однією порцією тесту.
- Обсмажувати деруни з двох боків до золотистої скоринки.
Тепер ви знаєте, як готувати деруни з фаршем. Приємного апетиту!
Деруни з фаршем – це повноцінне блюдо для вечері, якому не потрібно якої-небудь гарнір. З їх допомогою можна смачно нагодувати всю сім’ю, починаючи від самих маленьких діток, закінчуючи голодними представниками чоловічої статі. Немає нічого складного в тому, як готувати деруни з фаршем, але декілька рад все одно не зашкодять початківцям кулінарам:
- Щоб картопля не потемнів, чекаючи своєї черги на сковороді, додайте нього подрібнений ріпчаста цибуля;
- Фарш з магазину все одно доведеться раз пропустити через м’ясорубку, інакше в ньому можуть попастися занадто великі шматочки м’яса, які зіпсують консистенцію страви;
- Щоб деруни були більш соковитими, не варто зливати картопляний сік. Краще додати трохи рідини у фарш;
- Занадто багато картопляного соку зіпсує блюдо, але ось крохмаль з нього необхідний, щоб деруни добре прилягали. Щоб отримати назад цей цінний інгредієнт, потрібно дати соку кілька хвилин настоятися. Крохмаль осяде на дно, і його можна буде легко додати в картоплю.