Класична шарлотка з яблуками в духовці – 8 простих рецептів з фото покроково
Існує цілий багатогранний світ шарлотки. Класична шарлотка з яблуками – це простий і смачний десерт сучасної кулінарії. По суті, вона є звичайним яблучним пирогом, для якого існує величезна різноманітність рецептів приготування. Пишна, ніжна і просто тане в роті шарлотка не може не подобатися!
Покроковий рецепт класичної шарлотки з яблуками в духовці
Вашій увазі надається рецепт приготування класичної шарлотки. На її основі можете приготувати цей десерт і з яблуками, і з будь-якими фруктами і горіхами. Секрет такої пишноти шарлотки – охолоджені яйця, просеянная борошно і трохи алкоголю. Випікати шарлотку можна і в духовці, і в НВЧ-печі, і в мультиварці.
Час приготування – 45 хв.
Порції – 6 шт.
Інгредієнти
Борошно пшеничне 1 склянку
Цукор-пісок 1 стакан
Розпушувач 1 ч. л.
Ванілін 1 щіпка
Яблука-5 шт.
Процес приготування:
Яйця, обов’язково холодні (саме такі додадуть особливу пишність випічці), розбийте в миску для замісу тіста.
Збийте яйця і замішують тісто тільки міксером.
До яйцям насипте цукор, ванілін і збийте все в пишну масу. По своєму смаку можете цукру взяти менше зазначеної кількості.
Необхідну кількість борошна просійте на сито, щоб борошно збагатилася киснем і тісто було повітряним. Насипте до борошна розпушувач (пекарський порошок) і перемішайте. Борошно порціями додавайте до збитим яйцях, продовжуючи заміс тіста міксером. Добре додати в тісто трохи алкоголю (коньяку або рому), що надасть особливого смаку і пишність десерту.
Яблука промийте холодною водою, видаліть серцевину з насінням і наріжте середніми шматочками довільної форми. Дрібно не нарізайте, інакше загубиться їх смак в пирозі. Для збереження форми і кольору яблучних шматочків полийте їх невеликою кількістю лимонного соку, рослинного масла і присипте цукром.
Підготовлені яблука перекладіть в тісто і акуратно перемішайте.
Будь-яку форму для випічки застелити шматочком спеціального паперу і намажте її рослинним маслом.
Тісто з яблуками перекладіть у форму. Увімкніть духовку на 180°.
Запікайте шарлотку протягом 40 хвилин. Обов’язково перевірте готовність випічки дерев’яною паличкою. Якщо всередині шарлотка не спеклася, а верх вже рум’яний, то прикрийте її зверху шматочком фольги і продовжите запікання до повної готовності. Спечену шарлотку трохи охолодіть і, переклавши на блюдо і посипати цукровою пудрою, подавайте до столу.
Їжте на здоров’я!
Класична шарлотка з яблуками на кефірі
У даному рецепті вам пропонується приготувати тісто для шарлотки на основі кефіру. Він додасть десерту новий смак, гарний зовнішній вигляд (висоту і пишність) і зробить текстуру шарлотки більш вологою і ніжною, ніж приготовленої тільки на яйцях. Яблука для цієї випічки візьміть кислих сортів.
Інгредієнти:
Борошно – 2 ст.
Кефір і цукор – по 1 ст.
Яйце – 2 шт.
Сода – 1 ч. л.
Яблука – 5 шт.
Сіль – 1 щіпка.
Процес приготування:
Наливаємо в посуд для замісу тіста трохи підігрітий кефір і додаємо до нього соду. Перемішуємо кефір до появи пухирців повітря.
В інший посуд розбиваємо яйця, насипаємо до них потрібну кількість цукру і дрібку солі для розкриття солодкого смаку випічки.
З допомогою міксера яйця з цукром трохи збиваємо, тільки до появи на поверхні пінки.
З’єднуємо разом кефір і збиті яйця і швидко перемішуємо.
Потім порційно додаємо до цієї суміші просіяне борошно, продовжуючи заміс тіста міксером на невеликій швидкості. Тісто має бути не дуже рідким і не густим, а як на оладки. Постарайтеся вловити цей момент і запам’ятати. Для кращої пишноти тесту можете замінити 1/5 частини борошна на картопляний крохмаль.
По особистому смаку можете додати до тесту трохи ванілі або кориці.
Яблука миємо й нарізаємо середніми шматочками, перекладаємо в тісто і перемішуємо. Яблука можна замінити будь-якими сезонними фруктами: нектаринами, грушами, сливами.
Форму для випічки застеляємо пергаментним папером, змащуємо рослинним маслом і переливаємо в неї тісто з яблуками.
Випікаємо шарлотку протягом 40 хвилин при 180°. Перевіряємо зубочисткою готовність випічки.
Готову шарлотку перекладаємо на красиву тарілку і зверху намазуємо варенням.
Приємного чаювання!
Пишна шарлотка з яблуками в духовці зі сметаною
Цей рецепт призначений для любителів здивувати своїх близьких і гостей нової випічкою. Приготуйте яблучну шарлотку на сметані.
Інгредієнти:
Пшеничне борошно – 1ст.
Цукор і сметана – по 1 ст.
Яйце – 2 шт.
Сода – 0.5 ч. л.
Яблука – 5 шт.
Процес приготування:
Розбийте в посуд для замішування тіста яйця і за допомогою міксера їх добре збийте до утворення стійкої піни.
Потім насипте до них потрібну кількість цукру і суміш перемішайте, щоб цукор повністю розчинився.
Додайте до цієї суміші сметану (візьміть сметану середньої жирності: 15-20 %) і ще раз перемішайте.
Потім, продовжуючи процес замісу, порційно додайте просіяне на сито борошно. Тісто замістити до однорідного і без грудочок стану. В кінці замісу насипте до тесту соду, щоб пиріг став пишним при випічці.
Підготуйте яблука. Їх промийте, видаліть серцевину з насінням, наріжте довільними, тільки не дрібними шматочками, збризніть лимонним соком і посипте корицею.
Форму для випічки застелити пекарської папером, намажте олією і посипте панірувальними сухарями.
На дно форми покладіть підготовлені яблука.
Залийте їх зверху тістом.
Запікайте шарлотку при 180° протягом 40 хвилин. Перевірте готовність дерев’яною паличкою випічки.
Вимкніть Духовку і залиште в ній шарлотку на 30 хвилин, щоб вона не осіла від перепаду температури.
Потім спечений пиріг переверніть на блюдо. Яблучна начинка буде при цьому зверху. Можна подавати до столу.
Їжте на здоров’я і готуйте із задоволенням!
Повітряна шарлотка з додаванням розпушувача
Це ще один рецепт смачного десерту до чаю або кави. Готувати тісто будемо тільки на курячих яйцях і з розпушувачем. Це буде по суті бісквітне тісто.
Інгредієнти:
Пшеничне борошно вищого сорту і цукор – по 1 ст.
Яйце – 4 шт.
Розпушувач – ½ ч. л.
Яблука – 5 шт.
Процес приготування:
У посуд для замішування тіста розбийте охолоджені курячі яйця.
Насипте до яєць потрібну кількість цукру і з допомогою міксера на великій швидкості збийте яйця до збільшення маси в об’ємі в три рази. Для отримання тіста кращої якості можете окремо збити білки і жовтки.
Просійте на ситі пшеничне борошно і перемішайте її з пекарським порошком (розпушувачем).
Борошно порціями додайте в тісто, продовжуючи заміс міксером на невеликій швидкості. Тісто замішують недовго, лише до однорідного стану.
Яблука промийте, видаліть серединки з насінням і наріжте середніми шматочками. Щоб вони не потемніли, збризніть їх лимонним соком. Додайте до яблук трохи кориці і полийте рослинним маслом, тоді вони добре зберігають форму при випічці.
Перекладіть яблука в тісто і акуратно перемішайте.
Підготуйте форму для випічки і перелийте в неї підготовлене тісто.
Випікайте шарлотку в духовці, розігрітій до 180°, протягом 40 хвилин.
Час випічки залежить від висоти форми. Невисокий пиріг пропікається швидше. Перевірте готовність шарлотки. Вимкніть Духовку і залиште в ній пиріг на деякий час для охолодження.
Шарлотка готова! Пригощайте своїх близьких і гостей.
Рецепт шарлотки з корицею
Кориця і яблука створені один для одного. Шарлотка, приготована на їх основі, виходить самої неймовірно смачною і ароматною. А продукти для приготування завжди є у кожної господині.
Інгредієнти:
Пшеничне борошно і цукор – по 1 ст.
Яйце – 4 шт.
Розпушувач для тіста і кориця – по 1 ч. л.
Яблука – 5 шт.
Цукор ванільний – 1/2 пак.
Процес приготування:
У посуді для замісу тіста збийте яйця з цукром. Можете збивати звичайним віночком протягом 2-3 хвилин.
Насипте до збитим яйцям потрібну кількість борошна, розпушувач, ванільний цукор, корицю і замісіть тісто до однорідної, без грудок стану. Тісто має бути густуватим.
Яблука візьміть кислуватих сортів, помийте і наріжте на тонкі часточки.
Перекладіть їх в тісто і акуратно, щоб не пошкодити часточки, перемішайте.
Форму для випічки застелити пергаментним папером, намажте маслом і посипати манкою.
Випікайте шарлотку при 180° протягом 40 хвилин. Вона повинна зверху зарум’яниться. Перевірити готовність зубочисткою.
Спечену шарлотку трохи остудіть у вимкненій духовці.
Потім виймайте з форми і нарізуйте порційними шматочками.
Приємного чаювання!
Шарлотка в духовці з молоком
За пропонованим рецептом ви можете спекти яблучну шарлотку на молоці. Така випічка завжди виходить соковитою, ніжною і дуже смачною. Рецепт простий, під силу навіть дитині. Продукти для її приготування завжди знайдуться в холодильнику.
Інгредієнти:
Борошно – 1 ст.
Молоко – ½ ст.
Яйце – 2 шт.
Цукор – 2 ст. л.
Рослинне масло – 1 ст. л.
Розпушувач для тіста – 1.5 ч. л.
Яблука – 2-3 шт.
Цукрова пудра для посипання.
Процес приготування:
У посуд для замішування тіста розбийте яйця. Насипте до них дві ложки цукру.
З допомогою міксера яйця з цукром збийте до збільшення в об’ємі в два рази.
В отриману масу налийте потрібну кількість молока і рослинної олії і перемішайте суміш.
Всипте в суміш просіяне на сито борошно і розпушувач для тіста.
Міксером на невеликій швидкості замісіть тісто до консистенції густої сметани. Кількість борошна можна змінити, щоб отримати потрібну густоту тіста.
Яблука помийте і наріжте довільними шматочками, тільки не дуже маленькими, щоб не загубився смак при випічці.
Яблука перекладіть тісто і перемішайте.
Духовку нагрійте до 180°.
Застеліть папером форму для випічки і намажте її невеликою кількістю масла. Посипте форму манкою або панірувальними сухарями, але можна обійтися і без них.
Тісто перекладіть у форму.
Запікайте шарлотку в розігрітій духовці протягом 30-35 хвилин. Вона повинна покритися зверху золотистою скоринкою.
Спечену шарлотку трохи остудіть, присипте пудрою з цукру і можете пригощати своїх близьких.
Їжте на здоров’я!
Пишна шарлотка з додаванням соди
Вам надається рецепт дивовижно смачною і пишною яблучної шарлотки на соді. Це зручно, коли під руками немає розпушувача для тіста.
Інгредієнти:
Борошно і цукор – по 1 ст.
Яйце – 4 шт.
Харчова сода і столовий оцет – по 1 ч. л.
Кориця – 0.5 ч. л.
Яблука – 4-5 шт.
Процес приготування:
Спочатку розігрійте до 180° духовку.
Яблука промийте, зніміть шкірку і видаліть серцевину з насінням.
Наріжте яблука середніми шматочками довільної форми.
У глибокій мисочці збийте міксером або віночком яйця з цукром до стану рідкої піни.
В отриману яєчно-цукрову суміш насипте просіяне на сито борошно.
Соду погасите в ложці столовим оцтом і цю шипящую масу вилийте в тісто.
Замісіть однорідне тісто. Густота його повинна бути, як у сметани.
Форму для випічки застелити пергаментним папером і змастіть рослинною олією.
На дно форми покладіть нарізані яблука і посипте їх меленою корицею.
Яблука залийте приготованим тестом.
Випікайте шарлотку в розігрітій духовці протягом 30 хвилин.
Перевірити готовність зубочисткою випічки.
Шарлотку охолодіть у вимкненій духовці.
Посипте його зверху цукровою пудрою, розріжте на шматочки і подайте до столу.
Приємного апетиту!
Класична шарлотка з яблуками з ваніліном
Це рецепт швидкого, простого і приголомшливо смачного яблучного пирога. Приготувати його дуже зручно, коли гості на порозі і потрібен солодкий десерт до чаю. Ванілін додасть такий випічці чудовий аромат.
Інгредієнти:
Борошно пшеничне і цукор – по 1 ст.
Яйце – 4 шт.
Ванілін – 1 щіпка.
Яблука – 700 р.
Рослинне масло – 1 ст. л.
Процес приготування:
Спочатку готуємо яблука. Їх промиваючи холодною водою, видаляємо серединки з насінням і шаткуємо на тонкі часточки.
Включаємо духовку нагріваємо до 180°.
У глибоку мисочку для замісу тіста розбиваємо курячі яйця, насипаємо до них потрібну кількість цукру, ванілін і з допомогою міксера на великій швидкості все збиваємо в пишну масу, адже розпушувач для тіста в даному рецепті не застосовується.
Порційно в цю яєчно-цукрову суміш обов’язково додаємо просіяне борошно і міксером на маленькій швидкості замішуємо тісто до однорідної текстури.
Форму застеляємо шматочком паперу для випічки і трохи змащуємо її рослинним маслом.
В цю форму наливаємо ½ частину тіста.
На нього рівним шаром розкладаємо нарізані яблука.
Потім заливаємо яблука другою частиною тіста.
Верх тіста прикрашаємо яблучними часточками.
Випікаємо шарлотку в розігрітій духовці протягом 30 хвилин.
Спечений десерт трохи охолоджуємо.
Потім перекладаємо його на велику плоску тарілку і несемо на стіл.