Пиріжки на кефірі, смажені на сковороді, особливо улюблені нами, коли приготовані в домашніх умовах як з додаванням дріжджів, так і на швидкому кефирном бездрожжевом тесті. Такі пиріжки можна робити з різними начинками: з солодким джемом, зі свіжими фруктами, з картоплею, з капустою, з грибами, з м’ясним фаршем або з яйцями і цибулею… Нижче ви побачите 8 швидких і дуже смачних рецептів, пропонують варіанти кефіру тіста і всілякі начинок для смажених пиріжків. Кулинарьте з задоволенням!
Повітряні пиріжки на кефірі, смажені на сковороді: тісто «як пух»
Час приготування: 1,5 години.
Порцій: 12-15 шт.
Ці пиріжки на кефірі з додаванням дріжджів виходять повітряними, як пух. Їх можна смажити на сковороді, а можна і запекти в духовій шафі, щоб знизити калорійність страви. Пропонуємо вам рецепт смажених повітряних пиріжків з капустяної начинкою. Однак ви можете замінити її на свій розсуд і будь-який інший: картопляної, м’ясної чи солодкою.
Інгредієнти
- Для тіста:
- Кефір 250 мл
- Борошно 400 гр.
- Сухі дріжджі 10 гр.
- Яйце куряче 2 шт.
- Цукор-пісок 1 ст. л.
- Сіль за смаком
- Масло рослинне 1 ст. л.
- Для начинки:
- Капуста білокачанна 350 гр.
- Морква 1 шт.
- Вода 50 мл
- Томатний сік 50 мл
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Базилік сушений смаком
Процес приготування:
- Влити кефір (він повинен бути кімнатної температури) в миску, вбити в нього яйця, присипати сіллю і цукром і добре розмішати інгредієнти віночком. Далі додайте в суміш ложку будь-якого рослинного масла і знову добре розколотіть.
- Дріжджі для тіста повинні бути сухими, але дуже свіжими, а їх упаковка – неушкодженою. Додайте дріжджі в майбутнє тісто.
- Туди ж введіть пару ложок борошна вищого сорту, добре розколотіть суміш віночком і дайте їй постояти не менше чверті години під серветкою, щоб дріжджі підійшли. Коли на суміші з’явиться пишна піна, можна працювати далі з тестом.
- Дерев’яною або силіконової лопаткою розмішайте вміст миски і введіть туди двома-трьома частинами просіяне борошно, акуратно замішуючи тісто.
- Ретельно його перемішувати після кожного додавання борошна. Додавши всю муку, вимішуйте тісто ще чверть години.
- Добре замішане тісто скачайте в кулю, приберіть в миску і накрийте, залишивши підходити в теплому місці приблизно 20 хвилин.
- Поки тісто росте, зробіть начинку. Капусту наріжте і викладіть в казан (або товстостінну каструлю), долийте трохи води і тушкуйте чверть години, помішуючи.
- Поки гаситься капуста, велику моркву натріть на крупній тетерке і додайте її до капусти, потім посоліть і поперчіть. Якщо хочете надати начинці більше пікантності, присипте її сушеним базиліком.
- Загасивши всі разом 5 хвилин, додайте в казан томатний сік і тушкуйте, поки зайва рідина не випарується, а овочі не приготуються повністю. Якщо у вас немає томатного соку, його можна замінити кількома дрібно нарізаними свіжими томатами. Начинку в пиріжки кладуть не гарячу, їй потрібно дати охолонути.
- Тісто на дріжджах і кефірі вважається готовим до розкочуванні, коли воно добре збільшиться в об’ємі і придбає легкість і легкість, відчутну на дотик.
- Обімніть тісто як слід.
- Щоб було зручніше ліпити пиріжки, розділіть тісто на кілька частин. Кожну частину скачайте в валик, а все валики наріжте на порційні шматки.
- Кожен шматок розкачайте в коржик або зліпіть їх руками. Товщина коржів – 5-7 мм В центр коржів викладайте начинку, краї добре защепніть, надавши пиріжкам красиву форму.
- Смажте пиріжки в гарячому олії на добре розігрітій сковороді. Починайте смажити з тих пиріжків, які були зліплені першими, так як вони вже встигли підійти.
- Пиріжки обсмажують до красивої рум’яності з двох сторін. Вогонь – середній, смажити можна і під кришкою.
- Щоб позбавити готові пиріжки від надлишку олії, їх можна викласти із сковороди на паперовий рушник.
Приємного апетиту!