Опарне здобне дріжджове тісто для пирогів
Це тісто відмінно підійде для пиріжків, пирогів і для рулетів. При цьому можна вибрати абсолютно будь-яку начинку і просочення або ж приготувати випічку виключно з самого тесту. В рецепт входить велика кількість здоби, тому страва обов’язково готувати саме опарним способом.
Інгредієнти:
- 500 г борошна;
- 3 яйця;
- 20 г ванільного цукру;
- 30 г свіжих дріжджів;
- 1 ст. л. рослинного масла;
- 150 г вершкового масла;
- 7 ст. л. цукру;
- 200 мл молока;
- 5 г солі.
Спосіб приготування:
1. 100 мл молока трохи підігріти, розчинити в ньому дріжджі, 4 столові ложки борошна і 3 ложки цукру.
2. Залишити опару в теплі на 40 хвилин.
3. У каструльку вилити другу частину молока, висипати ванільний і весь білий цукор.
4. Додати трохи солі і розм’якшене вершкове масло.
5. Отриману суміш підігріти, повністю розтопивши масло, потім остудити.
6. В опару вбити яйця і влити молочно-масляну суміш.
7. Поступово ввести муку і замісити м’яке еластичне тісто (вимішувати 15-20 хвилин).
8. Тісто змастити з усіх боків рослинним маслом і накрити рушником.
9. Залишити тісто на півтори години в теплому місці, потім обім’яти.