Соковита і м'яка качка в духовці – 10 простих і смачних рецептів запеченої качки цілком покроково з фото
Качка в духовці – відмінний варіант святкової страви. Існує маса рецептів приготування соковитої качки. Її запікають у різних маринадах, з традиційними і неординарними начинками, загортають у фольгу або ставлять на гриль. Щоб отримати м’яке ніжне м’ясо, потрібно вибрати якісну тушу молодої птиці, ідеально випатрану, і дуже важливо гарненько її промаринувати.
Покроковий рецепт качки з яблуками, запеченої в духовці цілком
Для цього рецепта знадобиться мінімальний набір інгредієнтів: власне качка, яблука, спеції і сіль. Запікати птицю краще в глибокій товстостінної утятнице або жароміцної формі.
Час приготування: 4 години.
Кількість порцій: 8.
Інгредієнти
Качка 3 кг (тушка)
Яблука 1 кг
Сіль крупна, мелений перець, спеції для птиці за смаком
Процес приготування:
Тушу качки дуже добре вимити, всередині і зовні. Впевнитися у відсутності дрібних шматочків на шкірі. Обсушити птицю рушником. Взяти приблизно половину столової ложки солі, по чайній ложці перцю і приправ для птиці, змішати все в окремій посудині і ретельно натерти тушу цією сумішшю. Викласти у форму або гусятницю. Дати постояти близько години.
Підготувати яблука: їх помити, розрізати на 8-16 часточок кожне і видалити серцевини. Шкіру знімати не потрібно.
Набити внутрішній простір туші часточками яблук. Не потрібно намагатися вмістити їх якомога більше, інакше шкіра ризикує лопнути. Краще залишилися плоди потім розкласти поруч із тушею.
Заколоти розріз на качці зубочистками, не залишаючи прогалин, або зашити отвір нитками. Помістити птицю в духову шафу, температура в якому – 200 градусів. В цілому запікати качку потрібно 2-3 години. Періодично висувати форму і поливати птицю випливають жиром. Перевірити готовність м’яса, встромивши в нього ніж або дерев’яну шпажку. Якщо предмет увійшов легко, м’ясо досить м’яке, і рідина витікає світла – страва готова.
Вийняти птицю з духовки, витягти нитки або зубочистки.
Важливе правило цього рецепту – не шкодувати фольги. Якщо ви загорнете тушу в кілька шарів цього матеріалу, не залишивши шансів витекти соку, то отримаєте соковите і м’яке м’ясо. Також будьте готові до маринування туші в кілька етапів.
Інгредієнти:
Тушка качки – 2-2,5 кг
Лимон – 1 шт.
Цибуля біла – 1 кг
Сіль велика – близько 1 ст. л.
Суміш перців (білий, чорний, червоний) – 1 ст. л.
Гірчиця – 2 ст. л.
Мед (за бажанням) – 2 ст. л.
Соус соєвий – 100 мл
Процес приготування:
Качку вимити гарячою водою, можна навіть потерти щіткою, щоб гарантовано позбутися від залишків пір’їнок. Всередині вимити всі нагадування про нутрощах. Домогтися сухості туші, обтерши серветкою або рушником.
Приготувати пряний маринад: змішати в посудині гірчицю, соєвий соус, сіль, суміш перців і мед. Останній компонент можна не додавати, хоча він впливає на утворення гарної скоринки на м’ясі.
Підготовлену тушу обмазати з усіх боків маринадом, легко втираючи його в шкіру. Залишити качку на 1 годину маринуватися.
Лимон розділити на чотири частини.
Цибулю нашаткувати соломкою і набити їм тушку качки. Туди ж відправити подрібнену цибулю.
Взяти форму або лист, в якій будете запікати птицю. Застелити на дно щільний шар фольги, на нього помістити качину тушу і загорнути в герметичний куль. У такому вигляді надіслати качку в фользі маринуватися в холодильник на 2-3 години.
В духовку з температурою 170-180 градусів поставити промаринованную качку і запікати близько 2,5 – 3 годин.
За 15 хвилин до готовності розгорнути фольгу, щоб забезпечити умови для утворення скоринки на туше. Подавати качку з лимонними часточками або свіжими овочами і будь-яким гарніром.
Приємного апетиту!
Качка, запечена цілком з картоплею
У цьому рецепті ви отримаєте гаряче м’ясне блюдо і гарнір в комплексі. Картоплю краще брати середнього розміру і запікати його, не розрізаючи на частини. Качку слід вибрати невеликої ваги.
Інгредієнти:
Тушка качки – 1,5-2 кг.
Картопля – 700-800 р.
Часник – 4 зубчики.
Перець чорний і червоний мелений – по 0,5 ч. л.
Яблука – 3 шт.
Цибуля – 1 головка.
Сіль, зелень, рослинна олія.
Процес приготування:
Перед початком маринування обробити качку традиційним способом: вимити тушку ретельно гарячою водою і обсушити, щоб не залишалося крапель води.
Для натирання тушки приготувати суміш з декількох ложок рослинного масла, чорного і червоного перцю, солі і видавленого часнику. Цієї заготівлею змастити тушку зовні і всередині і тримати в холодильнику під харчовою плівкою 2 години.
У цей час підготувати інші продукти. Очистити картоплю, намагаючись зберігати гарну округлу форму бульб. Зняти лушпиння з цибулі і розрізати головку на кілька частин. Лимон розділити на четвертинки.
У замариновану тушку вкласти лимон і цибулю, «запечатати» отвір зручним способом: зубочистками або голкою з ниткою.
Підготувати форму або на деко для запікання. Можна готувати качку відкрито, а можна помістити в рукав для запікання. У першому випадку слід вистелити форму пергаментом або фольгою, викласти на нього тушку. Якщо ви вибрали запікання в рукаві, покладіть качку в нього. Картопля для будь-якого способу запікання попередньо слід змастити сумішшю олії зі спеціями і сіллю і покласти поруч з качкою.
Запікати качку в духовці при температурі 180 градусів 2-2,5 години. При готуванні в рукаві птах запечеться швидше. За деякий час до вимикання варто розрізати верх плівки і дати утворитися скоринці. Якщо рукав не використовується, потрібно кілька разів у процесі готування полити качку соком, а картоплю дістати з духовки раніше, після закінчення години.
Посипати готову страву зеленню, прикрасити по своєму смаку овочами, шматочками лимона, гранатовими зернами і т. п.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт качки по-пекінськи в духовці
У цьому рецепті найважливіше – технологія приготування та особливі спеції. Щоб приготувати справжню качку по-пекінськи, тушку треба маринувати всю ніч, а ще невід’ємним етапом приготування є навмисне запускання повітря під шкіру.
Інгредієнти:
Тушка качки – 2 — 2,5 кг.
Мед – 3-4 ст. л.
Соєвий соус – 100 мл
Кунжутне масло – 1,5 ст. л.
Винний оцет – 1 ч. л.
Часник – 4 зубчики.
Перець чилі мелений – 0,5 ч. л.
Готова китайська суміш приправ або по ¼ ч. л. кориці, анісу, гвоздики, кропу і лакриці або тертого імбиру.
Сіль.
Процес приготування:
Обдати тушку гарячою водою, вищипнути залишки пір’я і видалити зсередини жир і сліди нутрощів. Обсушити і натерти сіллю (приблизно 1 ст. л.). Обмотати харчовою плівкою або викласти в поліетиленовий пакет і поставити на ніч у холодильник.
Перед приготуванням тушку витягти з поліетилену, дати їй постояти деякий час при кімнатній температурі. Після здійснити операцію вдування повітря під шкіру. Для цього можна використовувати простий медичний шприц. Його потрібно наповнити повітрям і, проколюючи в різних місцях шкіру птиці, впускати туди повітря. Це робиться для відділення шкіри від жирового прошарку.
Промаринувати птицю близько години, намазавши її кількома ложками меду.
Після закінчення години змастити тушку таким маринадом: сумішшю ложки меду, двох ложок соєвого соусу, ложки кунжутного масла. Ще раз відправити качку в холодильник на 20 хвилин.
У духовку встановити на низ деко з водою – для створення пари і збирання капає жиру.
Грати промазати маслом і укласти на неї тушку качки. Поставити в духовку на 40 хвилин при температурі 240 градусів. Після зменшити температуру до 150 градусів і продовжувати готувати ще півгодини. Після перевернути птицю на інший бік і запікати ще близько години при температурі 150 градусів
Приготувати соус для подачі пекінської качки. Для цього змішати подрібнені в порошок бадьян, корицю, лакрицю або корінь імбиру, китайську гвоздику, кріп. Сюди ж додати видавлений часник, влити пів ложки кунжутного масла, ложку винного оцту і пару ложок соєвого соусу. Все це, ретельно перемішаний, являє собою традиційний китайський соус хойсинь домашнього приготування.
Готову качку подати на блюді або порізану порційно з соусом хойсинь.
Приємного апетиту!
Качка, запечена шматочками в рукаві
Для цього рецепта можна взяти цілу тушу або її частину. Шматочки птиці готуються швидше, але і їх необхідно замаринувати перед запіканням. Подбайте про наявність рукава для запікання. Якщо немає кріплень для кінчиків рукава, можна зав’язати сам поліетилен у вузол або використовувати звичайні нитки.
Інгредієнти:
Качка – половина тушки.
Соєвий соус – 3 ст. л..
Мускатний горіх – 1 ч. л.
Гірчиця – 1 ч. л.
Порошок імбиру і кориця – по ½ ч. л.
Приправа хмелі-сунелі або аналогічна – 1 ч. л.
Сіль за смаком.
Процес приготування:
Качку розрізати на шматки, вимити їх, видалити зайвий жир і обсушити.
Для маринаду змішати соєвий соус, гірчицю, мускатний горіх, імбир, хмелі-сунелі, корицю. У цій суміші «викупати» качине м’ясо, ретельно обмазавши кожен шматок. Маринувати заготівлю мінімум годину. Якщо є час, можна поставити на кілька годин в холодильник, накривши посудину з качкою плівкою.
У деко або форму влити трохи води, після помістити туди качине м’ясо в поліетиленовому рукаві. Всередину влити решту після маринування заправку і розподілити її рівномірно по м’ясу. Зав’язати рукав так, щоб залишалося по сторонах вільне місце.
Включити духовку на 180 градусів і готувати качку від одного до півтора годин. До того як вимкнути нагрів, можна розрізати рукав, щоб дати м’ясу зверху запектися. Але в цьому випадку залишати страву в духовці довше не можна, інакше воно підсохне. Якщо ж ви хочете зберегти м’ясо м’яким до приходу гостей і подачі на стіл, не робіть розріз в рукаві і залиште качку стояти в включеної духовці.
Подавати качку можна з будь-яким гарніром, свіжим салатом і зеленню.
Приємного апетиту!
Соковита качка цілком у духовці з апельсинами
Апельсини служать не тільки каталізатором розм’якшення м’ясних волокон, але і дарують страві чудовий цитрусовий аромат. Вони знадобляться для фарширування і маринаду, а також для прикраси готового страви. Запікати птицю краще в рукаві.
Інгредієнти:
Качка – 2-2,5 кг
Апельсини – 1 кг.
Майонез – 150 р.
Сіль і перець за смаком.
Часник – 3 зубчики.
Приправа для птиці.
Процес приготування:
Птицю, акуратно ощипанную і випатрану, вимити під гарячою водою, допомагаючи очистити шкіру жорсткою щіточкою. Обсушити тушку зсередини і зовні. Натерти її сіллю і залишити на годину.
Частина апельсинів відкласти для сервірування (достатньо одного середнього плоду). Один апельсин пустити на сік для маринаду. Можна видавити сік вручну або скористатися кухонною технікою. А інші плоди розрізати на четвертинки – ними буде фарширований тушка.
Качку після обробки сіллю полити апельсиновим соком і залишити ще на годину.
Приготувати Маринад з майонезу, розчавленого часнику, спецій для птиці і чорного перцю. Обмазати рясно тушку отриманою сумішшю, можна і зовні, і зсередини.
Апельсиновими часточками начинити внутрішній простір тушки і защипати розріз на шкірі зубочистками або зашити ниткою.
Викласти в підготовлену качку в рукав для запікання, герметично закрити краю і помістити на деко. Випікати птицю 2-2,5 години в духовці за температури 180 градусів. Для утворення скоринки можна розрізати рукав за 15 хвилин до вилучення страви з духовки, збільшити температуру до 200-220 градусів.
Готову качку звільнити від зубочисток або ниток, вийняти зсередини апельсини і викинути їх. Смак апельсин вас не порадує, вони використовувалися для додання смаку та аромату м’яса.
Прикрасити страву з качкою часточками свіжих апельсинів, можна і іншими фруктами.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт качки в духовці з гречкою
Крім гречки в начинці рекомендується використовувати гриби, тоді смак її вийде просто приголомшливим. Начинка вбере виділяється при запіканні жир з птиці і стане соковитою, а качка, в свою чергу, буде в міру жирної.
Інгредієнти:
Качка – близько 2 кг.
Гречана крупа – 200 р.
Печериці – 250 р.
Цибуля – 2 шт.
Рослинне масло.
Сіль, перець, лавровий лист.
Процес приготування:
Добре випатрану, оброблену тушку качки ретельно вимити, висушити серветкою поверхню. Натерти її спочатку сіллю – піде приблизно столова ложка. Слідом продовжити натирання перцем – досить чайної ложки. Обробляти тушку треба і зовні, і зсередини. Якщо ви прихильник часникового аромату, то третім етапом може бути натирання часником. Оброблену тушку поставити в холодильник, прикривши тарілкою або плівкою.
Зварити гречку, затока склянку крупи приблизно 1,5-2 склянками води. Можна злегка присолити.
Цибулини порізати кубиками і відправити на сковорідку з олією. Обсмажувати на повільному вогні.
Печериці, очищені і вимиті, теж порізати кубиками і з’єднати з цибулею. Всі разом смажити хвилин 5-7.
Зварену гречку і шампіньйони з цибулею змішати в одній ємності. Спробувати на смак. При необхідності додати спецій і солі, а також покласти в масу лавровий лист.
Дістати з холодильника замариновану тушку і начинити її гречкою з цибулею і грибами.
З’єднати краї шкіри тушки швом, покласти качку в пакет для запікання.
Духовку розігріти до 180 градусів і поставити блюдо запікатися. Можна налити в деко трохи води, щоб пакет не підгорів і не лопнув. Також прослідкуйте, щоб краї пакету не торкалися стінок духовки. Випікатися качка буде 2-2,5 години. Її готовність можна перевірити, розрізавши пакет і проткнувши птицю паличкою або ножем. М’якість м’яса і світлий сік – точні індикатори готовності страви.
З готової качки дістати нитки, розрізати і подавати до столу. Можна при бажанні дістати начинку і подати її окремо як гарнір.
Приємного апетиту!
Як запекти качку в духовці, фаршировану рисом
У цьому рецепті качка спочатку відварюється, а потім фарширується рисом і запікається в духовці. Рис можна змішати із зеленню і цибулею, в підсумку вийде повноцінний гарнір.
Інгредієнти:
Тушка качки – 1,5-2 кг.
Рис – 200 р.
Цибулю – 2 голівки.
Майонез -100 р.
Коріандр – 1 ч. л.
Соєвий соус – 70 р.
Часник – 3 зубчики.
Перець чорний мелений і паприка – по 0,5 ч. л.
Сіль, лавровий лист
Зелень за бажанням.
Процес приготування:
Підготувати тушку качки до кулінарного процесу: гарненько вимити, видалити надлишки жиру і опустити у велику каструлю або казан з водою. Всипати у воду коріандр (цілий або мелений), покласти порізану частинами цибулю, влити соєвий соус, додати лавровий лист і сіль. Варити птицю після закипання близько півтора годин.
Рис зварити до напівготовності. Беріть той сорт рису, який вам подобається, але пам’ятайте, що начинка, в залежності від вашого вибору, може бути в’язкою або розсипчастою.
Зварений і злегка охолоджений рис змішати з подрібненою зеленню і часником, досипати перець і сіль за смаком.
Відварену тушку качки витягти з води, дати їй злегка обсохнути і начинити рисом з зеленню і часником. Зашити розріз шкіри нитками.
Майонезом, змішаним з паприкою, обмазати шкіру качки і викласти у форму для запікання. Форму вистелити фольгою або пергаментом.
В духовку з температурою 180 градусів поставити заготівлю, спочатку накрити зручною кришкою або листом фольги. Так випікати близько 30 хвилин, потім зняти кришку і із збільшеною до 220 градусів температурою потримати качку ще хвилин 15. Перевірити готовність м’яса, встромивши шпажку або ніж і переконавшись, що качка м’яка.
Подавати таку страву можна зі свіжими овочами, або з маринованими.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування качки з медом
Мед в цьому рецепті є одним з компонентів маринаду і використовується для надання м’ясу апетитною хрусткої скоринки. Пікантний смак надають також цитрусові фрукти і імбир.
Інгредієнти:
Качка – 1,5–2 кг.
Мед – 2 ст. л.
Апельсини – 1 -2 шт.
Соєвий соус і бальзамічний оцет – по 1 ст. л.
Паприка імбир – по ½ ч. л.
Часник – 3-4 зубчики.
Сіль і перець за смаком.
Процес приготування:
Апельсин вимити, натерти ложечку цедри. З плоду віджати сік, а м’якоть і кірки розділити на кілька частин.
Цедру апельсина з’єднати з ½ ч. л. солі, всипати стільки ж чорного перцю і паприки, перемішати.
В окремій ємності приготувати суміш з бальзамічного оцту, соєвого соусу, меду і апельсинового соку. Після всипати сюди тертий імбир.
Тушку качки, вимиту і висушену, в декількох місцях проколоти ножем або виделкою, намагаючись зачіпати тільки шкіру.
Помістити всередину тушки розрізані кірки апельсина з м’якоттю, зубчики часнику і обмазати зовні сумішшю цедри з сіллю, перцем і паприкою.
На деко налити води, поставити на нього решітку, змащену олією. Поставити курку на решітку, накрити її товстим шаром фольги і відправити в духовку з температурою 180 градусів. У такому вигляді готувати 30 хвилин.
Зняти фольгу, потримати ще 30 хвилин птицю на одній і тій же стороні. Після перевернути на іншу сторону, полити сумішшю соку, меду, соусу, оцту, закрити фольгою і знову готувати одну годину. Стежити за тим, щоб на деку знизу була вода.
Зняти фольгу, потримати качку 30 хвилин без неї у включеної духовці. Потім дати постояти після вимикання ще хвилин 7.
Подавати медову качку можна з будь-якими фруктами або гарніром на ваш смак.
Приємного апетиту!
Простий і дуже смачний рецепт качки з чорносливом
Чорнослив і качине м’ясо – це дуже гармонійне поєднання. Готувати птицю можна як цілком, так і частинами в будь-якому випадку чорнослив зробить свою справу: дозволить швидше розм’якшити волокна і зробить м’ясо більш соковитим.
Інгредієнти:
Качка – 2,5 кг.
Чорнослив – 200 р.
Цибуля – 200 р.
Часник – 3-4 зубчики.
Сіль, приправи, рослинне масло.
Процес приготування:
Тушку качки після ретельної обробки розрізати на шматки і обсмажити їх на сковороді з рослинним маслом. Якщо готуєте цілу тушку, її не потрібно обсмажувати, а слід попередньо замаринувати, натерти часником, перцем і сіллю.
Чорнослив промити і на 20 хвилин замочити у воді. Цей етап можна пропустити, якщо плоди досить м’які. Можна розбавити чорнослив з курагою для різноманітності.
Цибулю порізати великими півкільцями і обсмажити на сковороді.
Обсмажені шматки курки змішати з приправами, сіллю, часником і викласти у форму для запікання. Поруч розкласти довільним способом чорнослив. Якщо берете цілу тушку, то слід зробити те ж саме. Допускається покласти чорнослив всередину тушки, туди ж відправити смажену цибулю.
Запікати качку спочатку під фольгою (приблизно 2/3 всього часу), а потім розкрити фольгу і тримати до готовності не накритою. Шматками качка буде готуватися приблизно 1,5 години, а цілком – близько 2,5. Чорнослив усередині тушки доведеться викинути, а от якщо він готувався з шматками обсмаженої качки, то можна його їсти.
Відмінним гарніром для курки з чорносливом буде рис. Підійдуть і свіжі або запечені овочі, картопляне пюре.