Салат зі шпротами

Салат зі шпротами – це насичене і дуже ситне блюдо, яке вигідно відрізняється від інших подібних салатів з консервами. Шпроти не дають неприємного рибного запаху, володіють ніжним і пікантним смаком. При цьому вони ідеально поєднуються практично з усіма інгредієнтами, тому з ними можна легко приготувати і «Мімозу», і «Океан», і безліч інших цікавих салатів.
Салати зі шпротами можуть бути простими або листковими, легкими або поживними, складатися з найпростіших продуктів або ж вражати уяву різноманітними інгредієнтами. У них кладуть свіжі, мариновані і відварні овочі, яйця, зелень, рис, сухарики тощо Також зі шпротами добре поєднуються консервовані продукти начебто кукурудзи, горошку або квасолі.
Для салату шпроти найчастіше розминають виделкою, але іноді їх кладуть і цілком. При цьому розмір або сорт риби практично не має значення. Заправляють салат зі шпротами майонезом, іноді додаючи до нього масло з самих консервів. Ніяких особливих приправ у страві не використовують, обмежуючись сіллю і меленим перцем. Прикрашають готовий салат цілими рибками, тертими жовтками, сиром, зеленню і різноманітними композиціями зі свіжих і варених овочів.

Салат зі шпротами, рисом та яйцями

Якщо виникає необхідність приготувати ситний обід або вечеря з мінімуму інгредієнтів, то салат зі шпротами і рисом стане справжньою знахідкою. Всі продукти перед додаванням в салат потрібно остудити до кімнатної температури. Обсмажуючи цибулю, головне використовувати як можна менше масла, щоб блюдо не вийшло занадто жирним.
Інгредієнти:

  • 1 склянку рису;
  • 1 банка шпротів;
  • 3 цибулини;
  • 2 яйця;
  • Майонез;
  • Сіль.

Спосіб приготування:

  • Цибулю дрібно нарізати, викласти в сковороду з рослинним маслом.
  • Смажити до легкого золотистого відтінку.
  • Відварити рис до готовності, злегка посоливши воду, остудити.
  • Яйця зварити круто, остудити і почистити.
  • У салатницю викласти половину готового рису, посипати цибулею.
  • Шпроти розім’яти виделкою і додати наступним шаром в салат.
  • Змастити шпроти невеликою кількістю майонезу.
  • Білки і жовтки натерти на тертці в різні ємності.
  • Викласти в салатницю білки, додати ще майонезу і весь залишився рис.
  • Посипати салат жовтками, прикрасити за смаком.

Салат зі шпротами з сиром і сухариками

Цей салат готується дуже просто і швидко, оскільки більшість інгредієнтів достатньо всього лише витягти з консервних банок. Квасоля при цьому потрібно брати у власному соку, не допускаючи в салат томатний соус. Завдяки зелені петрушки і кукурудзі страва вийде дуже яскравим і привабливим на вигляд. Сухарики потрібно додавати перед подачею на стіл, щоб вони не розмокли.
Інгредієнти:

  • 1 банка шпротів;
  • 1 банку консервованої кукурудзи;
  • 2 скибочки батона;
  • 150 г сиру;
  • 1 зубчик часнику;
  • 1 пучок петрушки;
  • 1 банку білої квасолі;
  • 150 г майонезу;
  • Сіль.

Спосіб приготування:

  • Батон нарізати рівними кубиками і обсмажити їх на сухій сковороді.
  • Шпроти витягти з банки, пом’яти виделкою, викласти в миску для салату.
  • Додати до риби кукурудзу і квасолю, попередньо злив з них рідина.
  • Подрібнити часник, натерти сир на тертці, викласти все в загальну салатницю.
  • Салат посолити за смаком і заправити майонезом, перемішати.
  • Перед подачею на стіл додати сухарі, перемішати ще раз.
  • Посипати готову страву дрібно нарізаною петрушкою.

Салат зі шпротами і картоплею шарами

Листковий салат по цьому рецепту – це добре відома «Мімоза», в основі якої виступають шпроти. Відварені овочі роблять його дуже ситним і поживним, так що можна використовувати подібне частування в якості основного блюда. Іноді в салат додають твердий сир. Його необхідно викласти наступним шаром після овочів, а не зверху, залишивши почесне місце яєчним жовтків.
Інгредієнти:

  • 3 картоплини;
  • 100 г шпротів;
  • 6 ст. л. майонезу;
  • 2 моркви;
  • 4 яйця;
  • Сіль.

Спосіб приготування:

  • Відварити яйця і овочі в мундирі, дати охолонути, почистити.
  • В різні тарілочки натерти моркву, картоплю, окремо білки і жовтки.
  • На дно салатниці викласти шпроти, намагаючись не залишати відстань між рибками.
  • Засипати поверх риби картоплю, посолити і рясно змастити його майонезом.
  • Додати моркву, також змастити і посолити.
  • Останнім шаром викласти білки, ще раз змастити майонезом.
  • Прикрасити верх салату тертими жовтками і дати страві настоятися.

Тепер ви знаєте, як готувати салат зі шпротами. Приємного апетиту!
Салат зі шпротами – це ситне і просте у приготуванні блюдо, яке можна зробити за лічені хвилини. Воно насичене поживними речовинами, а його смак сподобається навіть тим, хто зазвичай відмовляється від рибних страв. Декілька простих порад допоможуть розібратися, як приготувати салат зі шпротами, якщо основного рецепта буде недостатньо:

  • Масло з банки зі шпротами можна вилити або ж додати в салат разом з майонезом. Це зробить страву більш соковитим, але і значно збільшить калорійність;
  • Солити салат зі шпротами не обов’язково, оскільки в консервах вже присутні необхідні приправи;
  • Сухарики для салату зі шпротами можна взяти з пачки, але в цьому випадку вони повинні бути зі смаком сиру;
  • Розминати шпроти в кашку не рекомендується, краще, якщо в салаті будуть траплятися окремі шматочки риби;
  • Листкові салати зі шпротами перед подачею на стіл необхідно потримати кілька годин у холодильнику.