Оселедець під шубою – страва настільки знайоме і популярний, що у кожної господині напевно знайдеться свій власний рецепт його приготування. Крім того, цей салат завжди асоціюється зі святами, особливо з Новим Роком. За рахунок правильного оформлення його можна перетворити на прикрасу будь-якого застілля.
Для найпростішого варіанта «оселедця під шубою» досить буде відварених овочів (моркви, буряка і картоплі), рибного філе і ріпчастої цибулі. Всі ці інгредієнти укладають шарами і рясно змащують майонезом. При цьому можна не додавати ніяких приправ, навіть солі. Більш оригінальні рецепти можуть включати в себе сир, варені яйця, яблука, сьомгу, сметану та ін.
Одним з головних переваг салату «оселедець під шубою» є його презентабельність. Навіть у звичайному вигляді він виглядає дуже виграшно, але також можна приготувати це блюдо у вигляді рулету, або навіть желе. В якості додаткових прикрас використовують терті яєчні жовтки, зелень, «трояндочки» з відварних овочів.
Щоб салат дійсно повністю передав все багатство смаку, він повинен бути досить поживним. Для цього в нього кладуть тільки жирну рибу і майонез. Якщо не дотримати цю умову, намагаючись зменшити споживані калорії, можна запросто зіпсувати страву.
Перед подачею на стіл салату дають деякий час просочитися. Зазвичай вистачає 2-3 годин, але в ідеалі слід відправити «оселедець під шубою» в холодильник на всю ніч.
Правильний класичний салат «оселедець під шубою»
Традиційний рецепт дозволяє зробити простий, але дуже поживний салат. З-за великої кількості майонезу і жирної оселедця калорійність цієї страви досить висока, але у свята можна трохи побалувати себе. Солити потрібно потроху кожен шар, окрім риби, або ж взагалі не додавати сіль, якщо оселедець досить солона сама по собі.
Інгредієнти:
- 2 оселедця;
- 4 картоплини;
- 2 буряків;
- 2 моркви;
- 1 цибулина;
- 3 яйця;
- Майонез;
- Сіль.
Спосіб приготування:
- Картопля, морква, яйця і буряк відварити.
- З оселедця видалити кістки, зняти шкірку, нарізати невеликими шматочками.
- У глибоку тарілку викласти рівним шаром оселедець.
- Цибулю очистити, обшпарити і дрібно порубати.
- Викласти цибулю поверх риби і рясно змастити майонезом.
- Очистити варену картоплю, нарізати дрібними кубиками і засипати наступним шаром.
- Зробити майонезну сіточку поверх картоплі.
- Очистити моркву і буряк, натерти на тертці в різні ємності.
- Викласти спочатку моркву, потім буряк рівними шарами.
- Покрити буряк великою кількістю майонезу.
- Відокремити жовтки від білків, покришити їх ножем і прикрасити салат зверху.
Салат «оселедець під шубою» з яйцем рулетом
Дуже ефектне оформлення всіма улюбленого салату, яке стане родзинкою вашого столу. Під час приготування кожен наступний шар необхідно злегка приймати. Для того, його накривають харчовою плівкою і придавлюють руками по всій поверхні. Овочі обов’язково віджати, інакше рулет не буде тримати форму.
Інгредієнти:
- 2 філе оселедця;
- 2 яйця;
- 3 картоплини;
- 4 буряка;
- 3 моркви;
- 2 яйця;
- Майонез;
- Сіль.
Спосіб приготування:
- Відварити овочі «в мундирі» і яйця круто.
- Очистити овочі і яйця, натерти все на дрібній тертці в різні ємності.
- Буряк і моркву добре віджати і злити рідину.
- Оселедець нарізати довільними шматочками невеликого розміру.
- На обробну дошку покласти великий прямокутний відрізок харчової плівки.
- Поверх плівки викласти рівним шаром буряк, злегка посолити і прим’яти.
- Морква розподілити по буряках, залишивши місце по краях приблизно по 2 див.
- Придавити морква руками через плівку, додати сіль і майонез.
- Засипати наступним шаром яйця, знову зменшивши його ширину на 2 див.
- Змастити майонезом яйця, прим’яти.
- В самий центр салату викласти шматочки оселедця (по довжині шар повинен бути такий же, як і з яйцями, але менше в ширину).
- Разом з плівкою загорнути праву половинку рулету до центру.
- З загорнутою половинки плівку прибрати, зробити те ж саме з іншого боку.
- Знову обгорнути салат плівкою і залишити на ніч у холодильнику.
- Подавати рулет швом донизу.
Смачний салат «оселедець під шубою» з яблуками
Яблука – досить частий гість в овочевих салатах. Вони чудово поєднуються з усіма інгредієнтами «оселедця під шубою», додають свіжу смакову нотку. Солити салат не обов’язково, але потрібно дати йому настоятися хоча б 2-3 години в прохолодному місці.
Інгредієнти:
- 300 г оселедця;
- 300 картоплі;
- 300 г буряків;
- 300 г моркви;
- 300 г зелених яблук;
- 150 г цибулі;
- Майонез.
Спосіб приготування:
- Цибулю дрібно порізати, викласти в глибоку тарілку і залити окропом, залишити на 10 хвилин.
- Злити з лука воду, промити під прохолодною водою і злегка віджати.
- Відварити буряк, моркву і картоплю.
- Почистити яблука від шкірки і кісточок.
- Варені овочі та яблука окремо натерти на середній тертці.
- Дрібно нарізати оселедець.
- Викласти в салатницю картоплю, трохи змастити майонезом.
- Наступним шаром розподілити по картоплі філе оселедця, цибулю і моркву, додати ще трохи майонезу.
- Викласти яблука, знову додати майонез.
- Останнім шаром висипати буряк, рясно змастити майонезом.
Тепер ви знаєте, як готувати салат «оселедець під шубою». Приємного апетиту!
Оселедець під шубою – це смачний і красивий салат, без якої рідко обходиться святкове застілля. Важливо не тільки слідувати рецептом, але і знати, як прикрасити страву перед подачею. Процес приготування досить простий, але якщо ви все ще не впевнені в своїх силах, скористайтеся декількома корисними рекомендаціями від досвідчених кухарів:
- Овочі для салату потрібно варити в шкірці, а чистити тільки після готовності;
- Перед тим, як робити салат, дно тарілки потрібно трохи змочити водою або змастити рослинним маслом;
- Щоб цибуля не гірчить, перед додаванням в салат його потрібно обшпарити окропом;
- Перед тим, як подати оселедець під шубою на стіл, потрібно дати салату настоятися в холодильнику кілька годин;
- Для «оселедця під шубою» краще всього підійде малосольна жирна риба. Можна обробити її самостійно, або ж купити готове нарізане філе;
- Краще терти овочі відразу в салатну тарілку. Так вони не встигнуть обветриться і будуть більш свіжими і повітряними;
- Цибулю для «оселедця під шубою» можна попередньо замаринувати або злегка обсмажити;
- Буряк можна не варити, а запекти;
- Щоб оселедець була більш ніжною, перед тим, як готувати салат, потрібно ніч потримати її в нежирному молоці;
- Майонез обов’язково повинен бути жирним.