Салат з консервованим тунцем – це одне з найкращих страв для ситного перекусу. При цьому деякі його різновиди цілком підійдуть на роль основного страви або закуски для святкового столу. Консервований тунець коштує недорого, поєднується з багатьма іншими доступними продуктами. Тим не менше господині цінують його не стільки за економічність, скільки за простоту приготування. Досить просто вийняти рибу з банки і змішати з іншими інгредієнтами, щоб отримати смачне і поживне блюдо.
Салат з консервованим тунцем може бути і дуже калорійним, і дієтичним. Сама рибка тут абсолютно ні при чому – все залежить від решти інгредієнтів страви. Якщо додати в нього тільки овочі, а замість майонезу вибрати заправку з олії або соєвого соусу, то можна балувати себе таким ласощами навіть під час розвантажувальних днів. При цьому страва не буде набридати, адже його можна урізноманітнити пекінською капустою, авокадо, помідорів чері, лимоном, огірками, болгарським перцем і пр.
Для тих же, хто не зайнятий підрахунком калорій, існує ще більше рецептів, як приготувати салат з консервованим тунцем. Можна додати консервований горошок або кукурудзу, відварені яйця, варений рис, картопля, квасоля, твердий сир та ін. Сам же тунець для салату вибирають без жодних смакових добавок. Потрібна звичайна риба в олії або у власному соку.
Можна укласти блюдо шарами, щедро змащуючи кожен продукт соусом або ж залишити все інгредієнти упереміш. Прикрашають салат з консервованим тунцем нарізкою зі свіжих овочів або зеленню.
Простий листковий салат з консервованим тунцем
Навряд чи знайдеться хоча б одна господиня, яка ніколи не готувала усіма улюблену «Мімозу». Зазвичай в неї кладуть найпростіші консерви – сайру або сардину. З тунцем ж цей салат стане більш вишуканим і ніжним на смак. За рахунок красивого оформлення та своїх поживних властивостей така «Мімоза» відмінно підійде для частування гостей під час святкового застілля. Щоб салат був більш пишним, краще терти і різати всі інгредієнти одразу в тарілочку для подачі. Окремим шаром можна додати твердий сир.
Інгредієнти:
- 2 банки консервованого тунця;
- 1 цибулина;
- 5 яєць;
- 2 картоплини;
- 3 зубчики часнику;
- 2 моркви;
- 200 г майонезу;
- 20 г кропу;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Цибулю нарізати дрібними кубиками, моркву, яйця і картоплю відварити до готовності.
- Дістати тунця з банки і на плоскій тарілці добре розім’яти виделкою.
- До рибі додати 2 ложки майонезу, трохи чорного перцю і ріпчасту цибулю.
- При необхідності трохи досолити тунця, все перемішати.
- Яйця остудити, почистити, білки відокремити від жовтків, натерти і ті, й інші на тертці в різні ємності.
- Морква також почистити, натерти на крупній тертці.
- Змішати морква з невеликою кількістю майонезу, сіллю, перцем і подрібненим часником.
- На тертці натерти відварну картоплю, також приправити його сіллю і перцем, змішати з майонезом і подрібненою зеленню.
- Викласти салат в глибоку салатницю в наступному порядку: тунець, картопля, морква, білки, жовтки.
- Всі шари салату, крім останнього, змащувати майонезом і акуратно розрівнювати тильною стороною ложки.
- Залишити салат «Мімозу» з консервованим тунцем на півгодини в холодильнику.
Салат з консервованим тунцем, яйцем і огірком
Ще один ситний і збалансований салат, який цілком може замінити повноцінний обід. Готується ця страва дуже швидко і просто, адже більшість інгредієнтів не потрібно ніяк готувати. При цьому салат з тунцем, огірком і яйцями можна використовувати в якості основи для більш цікавих закусок. З ним поєднуються будь-які свіжі, варені й солені овочі.
Інгредієнти:
- 1 банка тунця у власному соку;
- 1 банка консервованого горошку;
- 1 огірок;
- 3 яйця;
- 1 картоплина;
- ½ Цибулини;
- 150 г майонезу;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Злити сік з консервів, тунця подрібнити виделкою і покласти в тарілку, де буде готуватися салат.
- Круто відварити яйця, картоплю в мундирі до готовності.
- Картоплю і яйця остудити, почистити і нарізати кубиками, так само подрібнити огірок.
- Нарізані інгредієнти викласти до тунцу, туди ж висипати зелений горошок.
- Цибулю нарізати тонкими півкільцями і обшпарити окропом (щоб не гірчить).
- Заправити салат майонезом, додати сіль і перець за смаком і добре перемішати.
Дієтичний салат з консервованим тунцем і пекінською капустою
Тунець сам по собі вважається дієтичним продуктом і навіть допомагає в боротьбі із зайвою вагою за рахунок багатого мінерального складу. Помідори, огірки і капуста пекінська також не додадуть зайвих калорій. Замість жирного майонезу в цьому рецепті заправкою служить оливкову олію і лимонний сік. У підсумку виходить легка, але в той же час поживна закуска на кожен день. При бажанні помідори черрі можна замінити звичайними салатними, але тоді нарізати їх треба невеликими кубиками.
Інгредієнти:
- 1 банку консервованого тунця;
- ½ Качана пекінської капусти
- ½ Лимона;
- 8 помідорів чері;
- 2 огірка;
- 2 зубчики часнику;
- 50 г нежирного твердого сиру;
- Оливкова олія;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Капусту тонко нашаткувати, помідори розрізати на 4 частини, огірок нарізати кубиками.
- Тунець дістати з баночки і розмити виделкою, змішати рибку з іншими інгредієнтами.
- У блендері змішати оливкову олію, лимонний сік і часник, подрібнити до однорідності.
- Викласти салат з консервованим тунцем і пекінською капустою на тарілку гіркою.
- Полити салат отриманої заправкою, посипати тертим сиром, посолити і поперчити, ще раз обережно перемішати.
Салат з консервованим тунцем, рисом і кукурудзою
Такий салат по ситності може конкурувати з будь-яким другим блюдом, так що можна сміливо готувати цю закуску для сімейного обіду. Поєднання продуктів, запропоноване в цьому рецепті, трохи урізноманітнює повсякденний раціон і обов’язково сподобається домочадцям. Готується все дуже просто і без зайвих витрат. Головне зробити розсипчастим рис – для цього просто потрібно дотримати пропорцію, і додати до нього рівно в два рази більше води.
Інгредієнти:
- 1 банку консервованого тунця;
- 1 банку консервованої кукурудзи;
- 2 яйця;
- 100 г рису;
- 1 цибулина;
- 100 г майонезу;
- Зелень;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Добре промити рис, викласти його в каструльку і залити водою.
- Додати до рису трохи солі і варити до готовності (приблизно 20 хвилин), потім дати охолонути.
- Зварити яйця круто, остудити, почистити, нарізати кубиками.
- Дрібно нарізати цибулю, консервованого тунця розім’яти виделкою.
- З кукурудзи злити рідину і висипати її в глибоку салатницю, додати всі інші підготовлені інгредієнти.
- Салат трохи посолити і поперчити, посипати свіжої подрібненої зеленню.
- Заправити все майонезом і добре перемішати, дати салату з консервованим тунцем і рисом трохи настоятися.
Тепер ви знаєте, як готувати салат з консервованим тунцем. Приємного апетиту!
Салат з консервованим тунцем ‒ це проста рибна закуска, яку можна перетворити в справжній кулінарний шедевр без зайвих грошових і часових витрат. Правильно підібрані інгредієнти і талановите оформлення дозволять зробити цікаве блюдо для свята. Перед тим як готувати салат з консервованим тунцем, краще уважно прочитати рецепти і наступні рекомендації від досвідчених кулінарів:
- Якщо ви хочете знизити калорійність салату з консервованим тунцем, вибирайте рибку у власному соку. З додаванням олії значно збільшується кількість жиру, який потрапить в салат. До того ж, рідко виробники використовують якісне масло, відповідно, в ньому немає ніяких корисних поживних речовин;
- На жаль, консервований тунець – це один з тих продуктів, який найчастіше намагаються підробити. Якісні консерви можна відрізнити по наявності інформації про продукт безпосередньо на баночці. Там повинні бути вказані термін придатності, асортиментний знак, дата виготовлення;
- Найкраще взяти консервованого тунця, у складі якого значиться тільки сама риба і сіль. Будь-які інші інгредієнти – це вже привід замислитися про смакових якостях і якості продукту;
- Щоб зробити салат з консервованим тунцем ще цікавіше і корисніше, можна додати до нього сухарики з житнього хліба або кедрові горішки;
- Можна подати салат з консервованого тунця на грінках або тостах. Вийде оригінальна закуска для святкового меню.