Класичний салат «Мімоза» раніше використовували для прикраси святкового столу, де він виділявся серед інших страв своїм яскравим оформленням. Зараз таку закуску роблять і в будні, адже всі продукти для неї більш ніж доступні, і ніяких складнощів з приготуванням не виникає. Всього-то й потрібно подрібнити інгредієнти і викласти їх шарами в салатницю.
Оскільки класичний салат «Мімоза» користується величезною популярністю у господинь, число його рецептів постійно зростає. Який з них вважати правильним, розібратися не так вже просто, але є кілька основних способів приготування, які включають в себе всі головні принципи цієї страви.
Першим шаром в класичному салат «мімоза» завжди виступає консервована риба. Це може бути сайра, сардина, тунець і ін Рибку вибирають у власному соку, без додаткових спецій і соусів. Далі порядок додавання інгредієнтів залишається на розсуд кулінара. Серед використовуваних продуктів найчастіше зустрічаються: відварені овочі, цибуля, яблука, рис, варені яйця, твердий сир, зелень і свіжі огірки. Заправляють класичний салат «Мімоза» жирним майонезом. Зазвичай його потрібно досить багато, щоб всі верстви могли добре просочитися.
Ще одним з основних правил, як готувати класичний салат «Мімоза», є поділ яйця на жовтки і білки. Білки відправляються всередині салату, а от з жовтків формується верхівка. Так «Мімоза» і набуває насичений жовтий колір, який у багатьох асоціюється з однойменною квіткою. Також салат прикрашають зеленню, іноді на поверхні малюють візерунки майонезом.
Класичний салат «Мімоза» з сиром і яблуком
У цьому варіанті класичного салату «Мімоза» особливу пікантність блюду додають яблука. Краще всього вибрати кислий сорт – він підкреслить смак інших інгредієнтів, зробить закуску «свіжої». При бажанні можна викладати салат шарами на плоске блюдо – він все одно буде добре тримати форму. Майонезу може знадобитися трохи менше, але всі продукти потрібно рясно промащувати соусом, не залишаючи порожніх місць. Шари з відварних овочів і рибки можна посолити і поперчити за смаком.
Інгредієнти:
- 1 банка консервів;
- 4 яйця;
- 2 моркви;
- 200 г твердого сиру;
- 200 г яблук;
- 1 цибулина;
- 400 г майонезу;
- 4 картоплини;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Рибу дістати з консервів, добре розім’яти і викласти в салатницю, змастити майонезом.
- Цибулю нарізати дрібними кубиками, також відправити в салатницю і змастити соусом.
- Відварити до готовності картоплю і моркву в мундирі, потім остудити і почистити.
- Овочі натерти на крупній тертці, наступним шаром викласти картоплю і додати ще трохи майонезу.
- Зварити яйця круто, відокремити білки від жовтків.
- Натерти і білки, й жовтки на дрібній тертці в різні тарілочки.
- Білки висипати поверх картоплі, змастити їх майонезом, зверху натерти сир і теж змастити.
- Додати шарами терті яблука і моркву, покрити майонезом кожен шар.
- Прикрасити верх салату «Мімоза» жовтками, поставити салатницю в холодильник на 1 годину.
Класичний салат «Мімоза» з консервою і рисом
З класичного салату «Мімоза» дуже просто зробити ситне блюдо, яке закуски перетвориться на обід для всієї родини. Потрібно лише додати в якості одного з шарів відварений рис. Дуже важливо вибрати правильний сорт, який не розвариться і залишиться розсипчастим, щоб салат не втратив презентабельний вигляд. Щоб блюдо вийшло більш соковитим і смачним, цибулю краще взяти червоний, який призначений спеціально для салатів.
Інгредієнти:
- 1 банку консервованої риби у власному соку;
- 4 ст. л. пропареного рису;
- 3 моркви;
- 4 картоплини;
- ½ Цибулини;
- 200 г майонезу;
- 4 яйця;
- Зелень;
- Сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Зварити рис до готовності в злегка підсоленій воді.
- Також відварити яйця, моркву і картоплю, все остудити до кімнатної температури.
- Дрібно порубати зелень і цибулю.
- Овочі, білки і жовтки натерти у різні ємності на дрібній тертці.
- Викласти продукти шарами на плоске блюдо або в глибоку салатницю, змащуючи кожен шар майонезом, додаючи сіль і перець за смаком.
- Послідовність шарів: рис, консервована риба, білки, морква, цибуля, картопля.
- Останнім шаром висипати жовтки, не змащувати.
- Поставити класичний салат «Мімоза» з рисом в холодильник на кілька годин для просочення.
- Перед подачею на стіл прикрасити страву гілочками свіжої зелені.
Тепер ви знаєте, як готувати класичний салат «Мімоза». Приємного апетиту!
Класичний салат «Мімоза» дозволить дуже швидко зробити смачну святкову закуску, яка обов’язково справить враження на гостей. Для повноцінного страви досить всього декількох найпростіших інгредієнтів, так що цю закуску можна вважати ще й економічно вигідною. Для тих, хто ще не знає, як приготувати класичний салат «Мімоза», будуть корисними такі поради:
- Деякі кулінари вважають за краще просто зливати рідину, в якій маринувалася риба в консервах. Тим не менш, якщо ви не боїтеся зайвих калорій, краще полити нею шар з вареної картоплі. Так класичний салат «Мімоза» стане набагато більш соковитим і поживним;
- Чим дрібніше ви натрете овочі та яйця для салату «мімоза», тим він буде більш легким. При бажанні можна подрібнювати продукти прямо в салатницю;
- Зробити салат мімоза класичний більш соковитим можна з допомогою вершкового масла. Його додають поверх останнього шару перед жовтками. Для цього масло треба заморозити і натерти на тертці. Знадобиться 50-100 г на один салатик;
- Навіть невелика гіркоту ріпчастої цибулі може зіпсувати смак класичного салату «Мімоза». Щоб цього уникнути, перед тим як готувати, трохи потримайте подрібнену цибулю в оцті або ж залийте його окропом. При можливості використовуйте салатний цибуля ‒ він точно не буде гірчити.