Салат «Мімоза» отримав свою назву, завдяки прикрасам із дрібно натертих яєчних жовтків. Таке оформлення виграшно виглядає на столі, тому блюдо стало дуже популярно для святкових меню. При цьому салат не тільки красиво виглядає, але і виходить дуже смачним і поживним.
«Мімозу» укладають шарами в глибоку салатницю або на плоске блюдо. Чергування продуктів залежить виключно від вибраного рецепту і принципово на смак не впливає. У кожному разі, важливо, щоб в тарілці опинилися одразу всі шари салату.
В основі лежать страви рибні консерви. Підійдуть практично будь-які з них, головне, щоб риба була консервирована в олії або у власному соку. Найпопулярнішими залишаються сардини, горбуша, тунець і сайра. Дуже смачним виходить салат зі шпротами, але калорійність такого страви дозволяє готувати його тільки на свята.
Крім риби, у «Мімозу» обов’язково входять варені яйця. При цьому білок і жовток додають окремо. Також використовують цибулю, відварену моркву і картоплю, рис, зелень, плавлений та твердий сир. Для більш соковитого і ніжного смаку часто додають в салат вершкове масло, попередньо заморожене і натерте на тертці.
Заправляють «Мімозу» майонезом, сіль додають лише в разі крайньої необхідності, якщо риба та інші інгредієнти самі по собі недостатньо посолены.
Додаткових прикрас «Мімоза» не потребує – салат і так вельми апетитно виглядає. Тим не менш, для оформлення можна використовувати оливки, свіжі і варені овочі, зелень та ін
Класичний салат «Мімоза» з сиром та маслом
Один з найбільш популярних рецептів цього рибного салату. Найкраще з консервів підійде сардина або горбуша. Перед тим, як робити салат, масло потрібно помістити в морозилку на 5-7 хвилин.
Інгредієнти:
- 1 рибна консерва;
- 100 г твердого сиру;
- 100 г вершкового масла;
- 5 яєць;
- 1 цибулина;
- 250 мл майонезу.
Спосіб приготування:
- Рибу з консерви перекласти в миску і добре розім’яти виделкою.
- Яйця відварити, відокремити білки від жовтків.
- Сир, масло, жовтки і білки натерти на тертці в різні ємності.
- Цибулю нарізати дрібними кубиками і залити окропом на кілька хвилин.
- Викласти в салатницю шар з тертих білків, слідом – з сиру.
- Додати половину рибної консерви і змастити її половиною підготовленого майонезу.
- З лука злити воду і засипати його поверх риби.
- Викласти наступним шаром масло, потім знову рибу з майонезом.
- Готовий салат прикрасити жовтками і залишити на 1 годину.
Салат «Мімоза» з рибною консервою і рисом
Цей салат виходить дуже ситним, так що іноді служить не закускою, а повноцінним стравою. Перед тим, як готувати, всі інгредієнти потрібно остудити до кімнатної температури. Майонезу може знадобитися трохи менше, слід додавати його на око.
Інгредієнти:
- 1 банку рибних консервів;
- 1/2 склянки рису;
- 4 яйця;
- 2 моркви;
- 1 цибулина;
- 1 пучок кропу;
- 150 мл майонезу.
Спосіб приготування:
- Відварити рис у підсоленій воді до готовності.
- Також відварити яйця і моркву, почистити.
- Цибулю дрібно нарізати і обшпарити окропом.
- На плоске блюдо висипати рис і розрівняти.
- Кріп подрібнити, посипати зверху на рис.
- Поверх кропу зробити тонку майонезну сіточку.
- Рибу добре розім’яти і викласти наступним шаром.
- Додати цибулю і ще раз змастити майонезом.
- Моркву натерти на крупній тертці, викласти на цибулю.
- Білок так само натерти, додати в салат разом з великою кількістю майонезу.
- Прикрасити салат дрібно натертим жовтками і зеленню.
Салат «Мімоза» з сайрою і плавленим сиром
Простий салат на швидку руку з доступних інгредієнтів. Можна використовувати і твердий сир, але смак тоді не вийде таким ніжним. Найсмачніше «Мімоза» по цьому рецепту виходить з додаванням не сирого, а маринованої цибулі.
Інгредієнти:
- 1 банка сайри у власному соку;
- 2 плавлених сирка;
- 3 яйця;
- 1 цибулина;
- 1 ст. л. оцту;
- ½ Склянки води;
- Майонез.
Спосіб приготування:
- Цибулю подрібнити, залити водою і додати оцет, залишити в маринаді на 20 хвилин.
- Яйця відварити, відокремити білки від жовтків.
- Злити з консерви рідину і добре розім’яти виделкою сайру, викласти в салатницю.
- Поверх риби викласти цибулю, попередньо зливши воду.
- Натерти на крупній тертці білки і додати в салат.
- Добре змастити білки майонезом.
- Посипати салат сиром і додати ще один шар майонезу.
- Останнім шаром висипати жовтки, подрібнені на тертці.
Салат «Мімоза» з сардиной і картоплею
Сардину для цього салату можна подрібнити, або ж викласти невеликими шматочками, якщо невелика кількість кісточок не злякає гостей. Шар з картоплі потрібно викладати дуже акуратно, щоб він рівномірно розподілився по салату і не взявся брижами.
Інгредієнти:
- 3 картоплини;
- 2 моркви;
- 200 р консервованої сардини;
- 6 ст. л. майонезу;
- 4 яйця;
- 1 цибулина;
- Сіль.
Спосіб приготування:
- Зварити яйця круто і овочі в мундирі.
- Цибулю нарізати тонкими невеликими шматочками.
- Жовтки відокремити від білків.
- Морква, картопля, жовтки і білки натерти на середній тертці в різні тарілочки.
- Сардину дістати з баночки, дати стекти, потім пом’яти виделкою.
- Викладати салат шарами в глибоку салатницю: сардина, цибуля, картопля, білки, морква, жовтки.
- Змащувати Майонезом кожен шар, окрім першого та останнього. Солити за смаком.
Салат «Мімоза» з горбушею і яблуком
Яблука надають цьому салату особливий пікантний смак. Найкраще підійде сорт з невеликою кислинкою. В іншому рецепт «Мімози» залишається класичним. При бажанні можна додати перед сиром 100 г вершкового масла.
Інгредієнти:
- 1 банку консервованої горбуші;
- 1 цибулина;
- 4 яйця;
- 1 яблуко;
- 1 морква;
- 2 картоплини;
- 100 г твердого сиру;
- Майонез.
Спосіб приготування:
- Відварити картоплю, яйця і моркву, остудити і почистити.
- Викладати інгредієнти шарами, змащуючи кожен майонезом:
1 шар: картопля, натертий на крупній тертці.
2 шар: натерті на крупній тертці білки (половина).
3 шар: тертий твердий сир.
4 шар: половина розім’ятої вилочкою горбуші.
5 шар: подрібнений і ошпарений цибулю.
6 шар: морква, натерта на крупній тертці.
7 шар: натерте яблуко.
8 шар: що залишилася горбуша.
9 шар: друга половина білків.
10 шар: подрібнені жовтки (не змащувати майонезом).
Тепер ви знаєте, як готувати салат «Мімоза». Приємного апетиту!
Салат «Мімоза» – це унікальна можливість перетворити рибні консерви в ситне і дуже смачне блюдо. Завдяки красивому оформлення, воно буде досить актуальним під час свят. Перед початком приготування можна поповнити свої кулінарні знання кількома секретами, як зробити «Мімозу»:
- Якщо ви кладете в салат, цибуля, перед додаванням його краще залити окропом на 5-10 хвилин. Так він не буде гірчити;
- Жовтки бажано терти на самій дрібній тертці;
- «Мімозу» після приготування рекомендують потримати в холодильнику протягом ночі, щоб салат добре просочився;
- Для салату підійдуть будь-які рибні консерви, крім тих, у яких присутня томат;
- Щоб жовтки рівніше лягли і здавалися більш повітряними, краще терти їх прямо над салатом;
- Чим яскравіше жовтки, тим красивіше виходить салат, тому бажано використовувати домашні яйця;
- Перед тим, як приготувати салат, рибу потрібно покласти на паперову серветку. Так ви позбавитеся від зайвого масла і рідини.