Квашення капусти – це дуже простий, але плідний процес, який дозволяє перетворити звичайний овоч оригінальне смачне ласощі. Таке блюдо вважається однією з найкращих закусок до спиртним напоям, часто використовується в супах і для начинки пирогів. У квашеній капусті зберігаються всі вітаміни, навіть якщо вона довго зберігається в банку.
Квашення капусти відбувається за рахунок процесу бродіння. Щоб досягти такого ефекту, овочі заливають спеціальним маринадом або розсолом. У нього входить вода, оцет і спеції. Скільки солі або цукру покласти в маринад, залежить виключно від планованого смаку. При цьому існують рецепти, де ці продукти зовсім відсутні. Крім них в розсіл кладуть різні види перцю, лавровий лист, часник та інші приправи.
Разом з квашеною капустою можна маринувати будь-які інші овочі, ягоди і навіть деякі фрукти. Вони надають страві не тільки додатковий смак, але й відтінок. Так, наприклад, морква робить капусту янтарно-жовтою, а буряк – насичено-рожевого.
Капусту для квашення можна нашаткувати або нарізати великими шматочками. Також часто її готують цілими качанами, листя яких в подальшому використовують для голубців.
Щоб зберігати квашену капусту в банках, їх ставлять на 2-3 дні під гніт, а потім закочують кришками. Якщо страву потрібно подати до столу найближчим часом, його просто зберігають у холодильнику.
Квашення капусти з буряком швидким способом
Фото квашення капусти з буряком швидким способом
Іноді зовсім не хочеться чекати, коли ж нарешті приготується квашена капуста. У цьому випадку можна скористатися швидким рецептом, який дозволить насолоджуватися улюбленою стравою вже через кілька годин! При цьому можна не загострювати увагу на те, як шаткувати капусту, і не обчислювати сприятливі дні за місячним календарем – це ласощі завжди виходить смачною і хрусткою.
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна – 2 кг;
- Буряк – 1 шт.;
- Часник – 1 шт.;
- Вода – 1 л;
- Сіль – 3 ст. л.;
- Цукор – 3 ст. л.;
- Перець горошком – 10 шт.;
- Оцет – ½ склянки;
- Лавровий лист.
Спосіб приготування:
- Капусту нарізати великими шматочками, буряк натерти.
- Часник почистити і дрібно нарізати, додати до овочів.
- Скласти отриману суміш в трилітрову банку.
- Закип’ятити воду з сіллю і цукром.
- Додати перець горошком та лавровий лист, варити 10 хвилин.
- Перець і лавровий лист дістати з каструлі, влити оцет.
- Залити розсолом капусту, намагаючись не потрапляти на стінки банки.
- Остудити вміст банки до кімнатної температури і поставити її в холодильник.
- Через 12 годин подавати страву до столу або ж накрити поліетиленовою кришкою і зберігати до запитання.
Квашення капусти в банках на зиму
Фото квашення капусти в банках на зиму
Дуже оригінальний рецепт квашеної капусти. Він являє собою справжній вітамінний коктейль, тому кілька баночок такого ласощі стануть незамінними під час зимових холодів. Технологія приготування досить проста і під силу навіть тим, хто вперше вирішив зайнятися консервацією.
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна – 2 кг;
- Журавлина – 250 г;
- Яблука – 4 шт.;
- Цукор – 1 склянка;
- Рослинне масло – 1 склянку;
- Оцет – ¾ склянки;
- Сіль – 2 ст. л.;
- Виноград – 200 г;
- Морква – 2 шт.;
- Вода – 1 л;
- Часник (за смаком).
Спосіб приготування:
- Воду налити в каструлю, засипати сіль, цукор і подрібнений часник.
- Додати рослинне масло і оцет, довести до кипіння і варити 3-5 хвилин.
- Капусту нашаткувати, моркву натерти на тертці, яблука нарізати скибочками.
- Викласти салат шарами в банки: капуста, морква, виноград, ягоди журавлини, яблука, капуста.
- Поставити банки під гніт на 2 дні, потім проткнути вміст довгою паличкою, щоб випустити газ.
- Закатати банки й зберігати в прохолодному місці.
Тепер ви знаєте, як готувати квашену капусту. Приємного апетиту!
Квашена капуста – незамінний інгредієнт для багатьох страв, та й сама по собі вона є прекрасним доповненням до будь-якого столу. Її можна приготувати відразу у великій кількості і зберігати в прохолодному місці до запитання. Способів квашення капусти дуже багато і всі вони достатньо прості, але для ідеального результату все ж потрібно знати кілька кулінарних хитрощів:
- Поки капуста маринується, її потрібно періодично протикати дерев’яною паличкою, щоб випускати газ, що накопичився;
- Перед квашением капусту потрібно розкласти на столі і посипати сіллю – так вона краще пустить сік;
- Краще всього укладати шарами капусту, приминаючи її через кожні 10-15 см;
- Капусту під час бродіння потрібно залишати при кімнатній температурі, оскільки процес бродіння буде найбільш швидким;
- Після приготування ємності з капустою потрібно перенести в прохолодне місце, не тепліше +5 градусів;
- Квашена капуста повинна придбати бурштиновий колір, приємно пахнуть, а на смак бути трохи кислуватою.