Квашення капусти

Квашення капусти – це дуже простий, але плідний процес, який дозволяє перетворити звичайний овоч оригінальне смачне ласощі. Таке блюдо вважається однією з найкращих закусок до спиртним напоям, часто використовується в супах і для начинки пирогів. У квашеній капусті зберігаються всі вітаміни, навіть якщо вона довго зберігається в банку.
Квашення капусти відбувається за рахунок процесу бродіння. Щоб досягти такого ефекту, овочі заливають спеціальним маринадом або розсолом. У нього входить вода, оцет і спеції. Скільки солі або цукру покласти в маринад, залежить виключно від планованого смаку. При цьому існують рецепти, де ці продукти зовсім відсутні. Крім них в розсіл кладуть різні види перцю, лавровий лист, часник та інші приправи.
Разом з квашеною капустою можна маринувати будь-які інші овочі, ягоди і навіть деякі фрукти. Вони надають страві не тільки додатковий смак, але й відтінок. Так, наприклад, морква робить капусту янтарно-жовтою, а буряк – насичено-рожевого.
Капусту для квашення можна нашаткувати або нарізати великими шматочками. Також часто її готують цілими качанами, листя яких в подальшому використовують для голубців.
Щоб зберігати квашену капусту в банках, їх ставлять на 2-3 дні під гніт, а потім закочують кришками. Якщо страву потрібно подати до столу найближчим часом, його просто зберігають у холодильнику.