Салат з буряком

Салат з буряком — це відмінний спосіб внести різноманітність в щоденний раціон і забезпечити організм вітамінами і необхідними речовинами. Адже крім буряків в блюдо додаються такі корисні інгредієнти, як часник, сухофрукти, зелень і горіхи. Цей коренеплід з красивим насиченим кольором містить велику кількість клітковини, органічних кислот і інших елементів, здатних регулювати обмінні процеси в організмі. Входить до складу буряків бетаїн перешкоджає інфільтрації печінки, регулює жировий обмін, підвищує кров’яний тиск і стримує розвиток ракових клітин. При цьому буряковий бетаїн виконує свої функції, якщо вживати як свіжий, так і відварений коренеплід. Магній, фолієва кислота, йод, залізо, калій, фосфор — усіма цими речовинами багата буряк. Крім того, овоч вважається низькокалорійним продуктом і на його основі розроблені різні дієти для схуднення.
У кулінарії буряк використовується для приготування різноманітних перших і других страв, салатів і закусок. Для салатів найчастіше застосовують відварну або запечену овоч. Вважається, що запечена буряк виходить більш ароматною і смачною. Варений буряк натирають або дрібно нарізають і додають різні інгредієнти: сухофрукти, яйця, м’ясо, рибу, різні овочі, горіхи. Продукти перемішують або викладають шарами, кожен з яких просочують заправкою, наприклад, майонезом або сметаною.
Для приготування салату з сирої буряком овоч промивають і очищають. Потім дрібно нарізають і маринують у лимонному соці близько 15 хвилин. Кращими компонентами для салату з сирої буряком стануть шпинат, редис, огірки, свіжа зелень, морква, редька. Для заправки використовують рослинне масло, змішане з бальзамічним або фруктовим оцтом.