Здобне тісто для булочок

Здобне тісто для булочок вже точно не віднесеш до низькокалорійним продуктам, тим не менш його частенько готують на сучасних кухнях, у ресторанах, кафе, їдальнях та пекарнях. Саме з ним випічка виходить смачною, пишною і дуже м’якою. Та й зовнішній вигляд готового виробу вигідно відрізняє його від найближчих конкурентів. Принадність здобного тіста ще і в тому, що всі його незаперечні переваги не вимагають яких-небудь надмірностей або видатних кулінарних талантів.
Основну роль в отриманні смачного здобного тіста грає додавання в нього різних жирів. До них належать молочні продукти, спреди, маргарин, рослинна або вершкове масло. Також в рецептах часто зустрічаються яйця, дріжджі, цукор, сода і сіль. Для аромату використовують корицю, мед або ваніль.
Здобне тісто для булочок потрібно ретельно обминати і кілька разів залишати для підняття. Готується в духовці воно не більше 30 хвилин.
Здобне тісто підходить для будь-яких булочок. Вони можуть бути більші або маленькі, з начинкою або без, круглі або фігурні. Їх прикрашають горіхами, кунжутом, цукровою пудрою, глазур’ю, різними кремами і пр.

Солодке здобне дріжджове тісто для булочок із сухих дріжджів

Це тісто дозволить зробити дуже м’які булочки, які можна наповнити будь-якою начинкою на свій вибір. Якщо додати ще й трохи прикраси, то вони відмінно підійдуть для святкового столу. Для цього можна використовувати глазур, кольорові посипання, цукрову пудру і пр. Дуже смачними булочки вийдуть, якщо додати в них масло каноли.
Інгредієнти:

  • 2 склянки молока;
  • ½ Склянки рослинного масла;
  • 2 ½ ч. л. сухих дріжджів;
  • 4 ½ склянки борошна;
  • ½ Склянки цукру;
  • ½ Ч. л. пекарського порошку;
  • ½ Ч. л. соди.

Спосіб приготування:

  • У каструльку налити молоко, рослинне масло і висипати цукор.
  • Довести отриману суміш до кипіння, періодично її помішуючи, остудити до теплого стану.
  • Додати дріжджі і поступово ввести 4 склянки борошна, замісити еластичне тісто.
  • Накрити миску з тістом рушником і залишити в теплому місці на 1 годину.
  • Ввести муку, соду і пекарський порошок, ще раз добре вимісити тісто.

Пишне здобне тісто для булочок на Великдень

Таке тісто готується не так вже просто і вимагає певного кулінарного досвіду. Тим не менш саме такий рецепт гарантує дійсно пишні та повітряні булочки. Щоб не зіпсувати вироби, потрібно ретельно перевірити якість і свіжість дріжджів, борошно обов’язково просіяти через сито, а яйця збивати до появи білої пінки. Маргарин можна замінити вершковим маслом або спредом.
Інгредієнти:

  • 800 г борошна;
  • 250 г цукру;
  • 500 мл молока;
  • 150 г маргарину;
  • 2 яйця;
  • 1 ст. л. сухих дріжджів;
  • 1 ч. л. солі;
  • Рослинне масло.

Спосіб приготування:

  • Підігріти молоко, розчинити в ньому по столовій ложці цукру і борошна.
  • Додати дріжджі, розмішати все до однорідності і залишити під рушником на 30 хвилин.
  • В опару додати сіль і ще раз перемішати, відокремити жовтки від білків.
  • Збити жовтки з половиною цукру блендером, перелити їх в тарілочку з опарою.
  • Влити туди ж розтоплений маргарин і рослинне масло, перемішати.
  • Ввести половину борошна, довести тісто до однорідності і знову накрити рушником.
  • Залишити тісто на 2 години в теплому місці, потім додати цукор, що залишився і борошно.
  • Замісити м’яке еластичне тісто, перекласти його в миску, змащену рослинним маслом.
  • Тримати ще 2 години під рушником, обминаючи через кожні 25-30 хвилин.

Здобне тісто для булочок на кефірі в хлібопічці

Хлібопічка чудово справляється з різними видами здобного тіста. При бажанні можна в ній же і спекти булочку або зупинити диво-машину, коли вона замісить тісто. У цьому разі з нього можна зробити булочки будь-якої величини і форми. Готовий виріб рекомендується посипати кунжутом або цукровою пудрою.
Інгредієнти:

  • 125 мл кефіру;
  • 1 ст. л. води;
  • 1 ч. л. сухих дріжджів;
  • 1 яйце;
  • 10 мл рослинного масла;
  • 300 г борошна;
  • 5 г крохмалю;
  • 5 г кориці;
  • 20 г вершкового масла;
  • ½ Ч. л. солі;
  • 3 ст. л. цукру.

Спосіб приготування:

  • Воду нагріти до 35 градусів і розчинити в ній дріжджі.
  • Залити опару в чашу хлібопічки, додати рослинне і розтоплене вершкове масло.
  • Вилити туди ж кефір, вбити яйце.
  • Всипати до рідких інгредієнтів 200 г борошна, крохмаль і корицю.
  • У отриманої гірки зробити невелику виїмку, засипати туди сіль і цукор.
  • Вибрати режим «Здоба» і натиснути «Старт», поступово додати борошно.

Смачне здобне тісто для булочок на молоці

Здобне тісто на молоці по праву є самим популярним серед інших подібних рецептів. Булочки з нього виходять ніжними та смачними. Можна зробити їх з начинкою, використовуючи, наприклад, родзинки, мак або волоські горіхи. Приємною особливістю тесту стане медовий аромат, але в разі алергії або особистої неприязні мед можна виключити.
Інгредієнти:

  • 1 кг борошна;
  • 500 мл молока;
  • 1 пакетик сухих дріжджів;
  • 2 яйця;
  • 120 г вершкового масла;
  • 6 ст. л. меду;
  • 250 г цукру;
  • 1 ч. л. солі.

Спосіб приготування:

  • Підігріти трохи молока, розчинити в ньому чайну ложку цукру і дріжджі.
  • Залишити опару на 25 хвилин в теплі.
  • У миску розбити яйця і викласти розм’якшене вершкове масло, перемішати.
  • Просіяти борошно, змішати в окремій мисці з цукром і сіллю.
  • Зробити ямку в борошні і влити туди опару, потім додати яєчно-масляну суміш і мед.
  • Замісити тісто в мисці, потім перекласти на стіл, присипаний борошном, і вимішувати ще 10 хвилин.
  • Чисту і суху миску змастити олією і викласти в неї тісто.
  • Залишити миску з тестом в теплому місці на півтори години, потім ще раз тісто обім’яти і приготувати булочки.

Тепер ви знаєте, як готувати здобне тісто для булочок. Приємного апетиту!
Здобне тісто для булочок – це запорука м’якою і повітряної домашньої випічки. Воно поєднується з будь-якими начинками, та й саме по собі досить солодке і смачне, щоб виступати в ролі повноцінного десерту. Для того щоб розібратися, як приготувати здобне тісто для булочок в домашніх умовах, потрібно не тільки прочитати рецепт, але й запам’ятати кілька простих кулінарних секретів:

  • Щоб розвести дріжджі, рідина для опари треба нагрівати не вище 37 градусів, інакше виріб не підніметься.
  • Цукор в дріжджове тісто потрібно додавати поступово, щоб дріжджі не «з’їли» солодкість.
  • Настоюватися здобне тісто має при кімнатній температурі. Не варто залишати його біля нагрівальних приладів або на протязі.
  • Здобне тісто треба добре обминати на всіх етапах приготування. Від цього випічка буде більш м’якою і соковитою.
  • У здобне тісто потрібно додавати в півтора-два рази більше дріжджів з-за великого вмісту жиру.