Маринована капуста

Маринована капуста – зовсім нескладне блюдо, яке знаходить своє застосування на будь-якій кухні. Хтось віддає перевагу таке ласощі у вигляді закуски або гарніру, хтось кладе його в супи і пироги, інші ж віддають першість салатів з маринованих овочів. Від подальшого призначення багато в чому і залежить спосіб приготування маринованої капусти, рецептів якої існує ціла безліч.
Основна відмінність маринованої капусти додавання оцту і цукру. Це дозволяє надати страві більш насичений смак, ніж у квашеної. Також до неї додають різні спеції, регулюючи гостроту страви.
Для маринування підходить і білокачанна, і червона, і пекінська, і навіть кольорова капуста. При цьому всі вони виходять дуже смачними буквально за 1-2 дні очікування. Деякі варіанти маринованої капусти взагалі не передбачають тривалого знаходження в маринаді. Буквально за годину після приготування їх можна подавати на стіл.
Капусту рідко маринують в гордій самоті. Найчастіше компанію їй складає морква або буряк. Також додають солодкий або гострий перець, цибулю, помідори, часник, хрін, селера та інше. Надати цій закусці незвичайний солодкуватий присмак можна за допомогою яблук або родзинок.
Подають капусту, присмачивши її рослинним маслом. Також її можна змішати з іншими маринованими овочами. Вона відмінно підходить до гарячих страв з м’яса або картоплі.

Маринована капуста з буряком по-корейськи

Капуста з буряком – одні з фаворитів серед маринованих овочів. Страва виходить не тільки смачним, але і красивим. Буряк надає капусті приємний рожевий відтінок. Якщо любите хрусткі овочі, морква і буряк не тріть, а наріжте соломкою.
Інгредієнти:

  • Капуста – 2 кг;
  • Буряк – 1 шт.;
  • Цукор – 150 г на 1 літр води;
  • Сіль – 2,5 ст. л.;
  • Лавровий лист – 2 шт.;
  • Часник – 1 шт.;
  • Соняшникова олія – 150 мл;
  • Оцет – 150 мл;
  • Запашний перець – 2 горошини;
  • Морква – 2 шт.

Спосіб приготування:

  • Капусту нарізати квадратами зі стороною 3 див.
  • Буряк і моркву натерти на крупній тертці.
  • Змішати всі овочі в емальованому посуді, перемішати між собою.
  • У каструлю налити літр води і масло, додати сіль, цукор, лавровий лист і запашний перець.
  • Довести суміш до кипіння, потім влити оцет і всипати подрібнений часник.
  • Гарячим маринадом залити овочі, залишити на добу, накривши тарілкою.

Маринована капуста в банку на зиму

Мариновану капусту можна додавати в салати, супи, або ж використовувати як гарнір. Саме тому заготовити трохи такого ласощі на зиму нікому не зашкодить. Ті, хто не любить гострі страви, перець можуть виключити.
Інгредієнти:

  • Капуста – 6 кг;
  • Морква – 10 шт.;
  • Сіль – 4 ст. л.;
  • Окріп – 2 л;
  • Вода (кімнатної температури) – 2 склянки;
  • Часник – 6 шт.;
  • Оцет – 2 ст. л.;
  • Червоний мелений перець – 4 ст. л.;
  • Соняшникова олія – 2 склянки;
  • Цукор – 1 стакан.;

Спосіб приготування:

  • Капусту порізати на великі шматочки, викласти у велику миску.
  • Часник подрібнити, моркву нарізати тонкою соломкою, додати до капусти і перемішати.
  • В окремій ємності з’єднати воду, цукор, оцет, сіль, перець і олію.
  • Овочі розкласти по банках, залити холодним маринадом.
  • Додати в банки крутого окропу і закатати.
  • Капуста повинна маринуватися три дні.

Кольорова маринована капуста з часником

Один зі швидкісних рецептів маринування овочів. Цвітна капуста добре вбирає маринад, стає ніжною, але не втрачає форму. Така страва прикрасить будь-який стіл в якості холодної закуски, або стане основою зимового салату.
Інгредієнти:

  • Цвітна капуста – 800 г;
  • Оцет – 3 ст. л.;
  • Часник – 4 зубчики;
  • Петрушка – 1 пучок;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Розібрати цвітну капусту на суцвіття невеликого розміру.
  • Покласти капусту в киплячу підсолену воду і варити 7-8 хвилин.
  • Часник нарізати тонкими пластинками, трохи обсмажити на рослинному маслі.
  • Зелень подрібнити, додати до часнику, посолити, поперчити і перемішати.
  • У сковороду з часником залити 200 мл води, в якій варилася капуста і оцет.
  • Довести маринад до кипіння, потім залити їм капусту на 2 години.

Швидко маринована капуста з буряком

Капуста по цьому рецепту маринується дуже швидко – достатньо декількох годин для хрустких овочів, або ж доби для більш м’якої консистенції. Буряк буряк найкраще терти на дрібній тертці, щоб вона доповнювала капусту, а не виходила на перший план.
Інгредієнти:

  • Капуста – 1 кг;
  • Буряк буряк – 500 г;
  • Сіль – 2 ст. л.;
  • Рослинна олія – 60 г;
  • Оцет – 50 мл;
  • Вода – 1 л;
  • Цукор – 250 р.

Спосіб приготування:

  • Капусту нашаткувати, буряк натерти.
  • Викласти овочі в баночки шарами, кілька разів чергуючи капусту і буряк.
  • Інші інгредієнти змішати в каструлі і довести до кипіння.
  • Залити овочі гарячим маринадом і закрити кришками.

Смачна маринована капуста з болгарським перцем

Цей рецепт дозволяє замаринувати відразу готовий салат з різноманітних овочів. Він буде вельми до речі під час зимових холодів, коли захочеться побалувати себе вітамінним стравою. Після маринування банки потрібно зберігати в прохолодному місці.
Інгредієнти:

  • Капуста – 5 кг;
  • Цибуля – 1 кг;
  • Морква – 1 кг;
  • Болгарський перець – 1 кг;
  • Сіль – 4 ст. л.;
  • Оцет – 0,5 л;
  • Рослинна олія – 0,5 л.

Спосіб приготування:

  • Перець, цибулю і моркву нарізати невеликими брусочками.
  • Крупно нашаткувати капусту.
  • Змішати всі овочі у великому тазі, додати сіль, рослинне масло і оцет.
  • Ретельно перемішати між собою всі інгредієнти і овочеву суміш розкласти в чисті банки.
  • Через три дні, накрити банки поліетиленовими кришками.

Тепер ви знаєте, як приготувати мариновану капусту. Приємного апетиту!
Маринована капуста – це не тільки смачна закуска, але і стратегічний запас вітамінів на зиму. Можна скористатися швидким рецептом, і практично відразу подавати страву до столу. Або ж закатати салат в банки і залишити в холодному місці до запитання. Корисні поради, як маринувати капусту в домашніх умовах, згодяться будь-якої господині:

  • Перед тим, як готувати капусту, потрібно видалити з неї все зелене листя. Вони для цієї страви не знадобляться;
  • Найкраще маринувати капусту в емальованому посуді – каструлі або тазику;
  • Червонокачанну капусту потрібно маринувати трохи довше, оскільки вона більш жорстка;
  • Консервуючи капусту на зиму, важливо, щоб овочі були добре утрамбовано;
  • Щоб надати капусті пікантної гостроти, її можна натерти спеціями вручну вже після маринування.