Сирна запіканка без манки нітрохи не поступається за смаковими якостями звичайним запіканкам. При цьому вона виходить такою ж ніжною, солодкою, легкої і дуже корисною. Замінити ж манну крупу можна багатьма іншими інгредієнтами, серед яких першість ділять пшеничне борошно і крохмаль. Втім, можна обійтися навіть самим мінімальним набором продуктів, щоб зробити смачну сирну запіканку без манки.
При достатній жирності сиру запіканка сама по собі досить добре тримає форму, тому можна не додавати в її склад якісь «скріплюють» інгредієнти. Існують рецепти цієї страви, в яких навіть не використовують яйця. При цьому страва не розпадається, виглядає дуже апетитно і зберігає всі свої смакові особливості.
Так, для приготування сирної запіканки без манки достатньо самого сиру, цукру, сметани, вершкового масла або маргарину. Також для смачного страви знадобиться підібрати цікаву начинку. До її складу можуть входити свіжі або сушені фрукти, ягоди, шоколад і ін Іноді в сирну запіканку додають відварений рис. Для аромату використовують ваніль або корицю.
Приготувати сирну запіканку без манки можна в духовці або в мультиварці. Для цього просто змішують всі інгредієнти і відправляють їх у змащену маслом форму. Після випічки блюдо перетворюється в цілісний пиріг із апетитною рум’яною скоринкою.
Сирна запіканка без манки ідеально підходить для сімейного сніданку. Крім того, дієтологи рекомендують всім, хто стежить за фігурою, але не любить відмовляти собі в солодощах. Також сирна запіканка без манки часто зустрічається в дитячому раціоні і навіть в меню дитячих садків.
Сирна запіканка без манки і яєць в духовці
Відсутність у цій сирній запіканці яєць дозволить її включити в вегетаріанське меню, а також трохи знизити калорійність страви. Зазвичай саме яєчні жовтки відповідають за апетитний відтінок запіканки, однак до складу цього рецепта входить куркума, яка також відмінно справляється з цим завданням. Солодощі додасть курага, тому цукру знадобиться зовсім небагато, але для ласунів можна збільшити його кількість. Дуже смачною вийде така сирна запіканка без манки і яєць з рисовим борошном.
Інгредієнти:
- 200 г сиру;
- 1/2 склянки борошна;
- 1 ч. л. соди;
- 200 г сметани;
- 200 р кураги;
- 1/2 ч. л. куркуми;
- 1 ст. л. оливкової олії;
- 2 ст. л. цукру;
- Ванілін.
Спосіб приготування:
- Сир розтерти виделкою, змішати з оливковою олією і сметаною.
- Соду погасити оцтом і додати до сиру, слідом всипати просіяне борошно.
- Додати до решти інгредієнтів цукор, куркуму і трохи ваніліну, замісити тісто.
- Дати тісту відпочити 10-15 хвилин, а тим часом запарити у теплій воді курагу.
- М’яку курагу нарізати невеликими шматочками і змішати з сирною масою.
- Нагріти духовку до 180 градусів, сирну запіканку перекласти в змащену маслом форму.
- Готувати сирну запіканку без манки і яєць 45 хвилин.
Дієтична сирна запіканка без борошна і манки
І борошно, манна крупа – далеко не найкращі друзі стрункої фігури. Саме тому для дієтичного раціону краще приготувати сирну запіканку без додавання даних продуктів. Замість них потрібно додати зовсім трохи крохмалю. При цьому низька калорійність страви – це далеко не головне його достоїнство. Сирна запіканка без борошна і манки виходить дуже ніжною, повітряної і смачною. При бажанні можна зменшити або збільшити кількість цукру. Сир і сметана повинні бути з мінімальним відсотком жирності.
Інгредієнти:
- 500 г сиру;
- 60 г родзинок;
- 2 ст. л. крохмалю;
- 2 ст. л. сметани;
- 7 ст. л. цукру;
- 4 яйця;
- 1 ч. л. ванільного цукру.
Спосіб приготування:
- Відокремити білки від жовтків і збити їх в густу пінку.
- В окремій мисці змішати жовтки з сиром і сметаною.
- В отриману сирну масу додати цукор, ванільний цукор і крохмаль, ще раз перемішати до повної однорідності.
- Викласти до решти інгредієнтів білки і дуже акуратно все перемішати.
- Ізюм замочити в теплій воді на 10 хвилин, потім промити і обсушити.
- Додати сухофрукти в запіканку і рівномірно розподілити їх по всьому тесту.
- Форму для випічки вистелити пекарської промасленим папером.
- Перекласти сирне тісто у форму, розрівняти.
- Випікати сирну запіканку без манки і борошна в духовці при 180 градусах 40 хвилин.
Сирна запіканка без манки з яблуками в мультиварці
Така запіканка цілком може претендувати на звання повноцінного пирога. І смак, і аромат, і зовнішній вигляд готової випічки дозволять використовувати її і для домашнього чаювання, і для святкового столу. За рахунок приготування в мультиварці можна бути впевненими на 100%, що запіканка вийде рум’яної і дуже ніжною. Щоб запіканка була смачною і добре тримала форму, маргарин заздалегідь нагрівайте до кімнатної температури, а яйця, навпаки, використовуйте охолодженими.
Інгредієнти:
- 200 г сиру;
- 3 яблука;
- 120 г маргарину;
- 1 ч. л. кориці;
- 2 склянки борошна;
- 100 г сметани;
- 1 пакетик розпушувача;
- 1 ½ склянки цукру.
Спосіб приготування:
- Борошно просіяти в глибоку миску, додати до неї півсклянки цукру і перемішати.
- Додати в ту ж посуд розпушувач і розм’якшений маргарин розтерти тісто в крихту.
- Весь залишився цукор збити з яйцями до однорідності, потім додати сир і сметану.
- За допомогою блендера измельчить сир до однорідної консистенції.
- Яблуко очистити і нарізати невеликими кубиками, змішати з сирною масою.
- Додати в начинку корицю, ще раз ретельно перемішати.
- Змастити маслом дно і стінки мультиварки, викласти більшу частину тіста (крихти).
- Наступним шаром додати сир, розрівняти, присипати його залишками крихти.
- Закрити кришку мультиварки і готувати сирну запіканку без манки в режимі «Випічка» 60 хвилин.
Тепер ви знаєте, як готувати сирну запіканку без манки. Приємного апетиту!
Сирна запіканка без манки – це ще одна популярна різновид всіма улюбленого десерту. Доповнити ласощі можна найрізноманітнішими начинками, так що воно не приїсться домочадцям, навіть якщо починати з нього щоранку. Будь господині рано чи пізно знадобляться рецепти, корисні поради, як приготувати сирну запіканку без манки для всієї родини:
- Чим більш дрібним буде сир, тим ніжніше запіканка вийде без манки. Якщо в сирі зустрічаються великі зерна, розімніть його виделкою або ж подрібніть за допомогою блендера;
- Зробити сирну запіканку без манки більш соковитою допоможе додавання сметани, вершків, молока або вершкового масла. Хоча б один з цих інгредієнтів обов’язково слід додати до сиру, особливо якщо мова йде про знежиреному продукті;
- Щоб знизити калорійність сирної запіканки без манки, використовуйте інгредієнти з мінімальним відсотком жирності, а також замініть пшеничне борошно рисової, а білий цукор – коричневим;
- Використовуйте під час приготування сирної запіканки без манки незвичайні форми для випічки, щоб зробити десерт більш цікавим на вигляд. Також це блюдо можна відразу запекти порційно в силіконових формах для кексів. Вийде дуже красивий і апетитний сніданок або десерт для святкового столу.