Кекс «Зебра»

Кекс «Зебра» привертає увагу кулінарів і ласунів не стільки своїм смаком, скільки незвичайним зовнішнім виглядом. В цьому десерті поєднуються два види тіста – звичайне біле і шоколадне. На зрізі такий кекс дійсно нагадує своїм забарвленням зебру. Виглядає це дуже цікаво і апетитно. Що ж стосується смакових якостей випічки, то вони також є приводом для приємного здивування. Навіть при використанні найпростіших продуктів кекс «Зебра» виходить м’яким, помірно солодким і ароматним.
Кекс «Зебра» готують на основі молочних продуктів. Це може бути сметана, кефір, молоко, йогурт і пр. Для особливої консистенції тіста в нього додають яйця, вершкове масло або маргарин, розпушувач або гашену соду. Спочатку все тісто для кексу замішують у однієї ємності, а коли воно готове, ділять на дві рівні частини. В одну досипають какао-порошок, тим самим надаючи їй красивий шоколадний відтінок. Також у тісто можна додати сухофрукти: родзинки, курагу, цукати.
Головний секрет приготування кексу «Зебра» полягає в чергуванні світлої і темної основи. Для цього потрібно просто викладати у форму для випічки по 2-3 ложки кожного тесту, наливаючи його в середину маси. За допомогою зубочистки можна також намалювати на верхівці кексу красиві візерунки.
Кекс «Зебра» можна випікати у вигляді цілісного пирога або ж скористатися порційними формочками для мафінів. Готову випічку посипають цукровою пудрою або поливають шоколадною глазур’ю. Маленькі кекси «Зебра» можна змастити помадкою або кремом. Ласощі залишається смачним і м’яким навіть після охолодження, так що можна буде подати його до столу і на другий, і на третій день після приготування.

Кекс «Зебра» на сметані в духовці

Це класичний рецепт кексу «Зебра» зі сметаною для випічки в духовці. Тісто в процесі приготування стає дуже м’яким і розсипчастим, його солодкість можна регулювати на свій розсуд, додаючи при необхідності цукор або цукрову пудру. Кількості інгредієнтів вистачить на сім’ю з чотирьох осіб. Якщо планується пригощати більша кількість людей, просто додайте ще трохи тих же інгредієнтів, дотримуючись зазначені пропорції.
Інгредієнти:

  • 180 г борошна;
  • 100 г сметани;
  • 3 яйця;
  • ½ Склянки цукру;
  • 50 г вершкового масла;
  • 1 ст. л. какао-порошку;
  • 1 ч. л. розпушувача.

Спосіб приготування:

  • Змішати яйця і цукор в глибокій тарілці і гарненько збити.
  • Викласти в яєчну суміш сметану і вершкове масло кімнатної температури.
  • Окремо змішати борошно з розпушувачем, просіяти їх через ситечко.
  • Додати сухі інгредієнти в миску зі сметаною та яйцями, замісити густе тісто.
  • Готове тісто розділити на дві рівні частини.
  • В одну частину додати какао-порошок, в іншу – таку ж кількість борошна.
  • Змастити глибоку форму для випічки вершковим або рослинним маслом.
  • У центр форми вилити 2 столові ложки темного тіста, потім зверху – стільки ж світлого.
  • Так сформувати весь кекс «Зебра», розігріти духовку до 180 градусів.
  • Випікати кекс 30 хвилин, не змінюючи температуру, остудити його у формі.

Прості кекси «Зебра» на кефірі

Маленькі порційні кекси «Зебра» виглядають дуже ефектно, відмінно підходять для дитячих свят, чаювання в колі сім’ї і будь-якого солодкого столу. Їх можна прикрасити глазур’ю, кремом, шоколадом або збитими вершками, як і будь-які інші мафіни. Замість розпушувача можна взяти звичайну соду – її навіть не доведеться гасити, адже для цього цілком вистачить кислоти кефіру. За рахунок такого поєднання кекси «Зебра» відмінно піднімуться в духовці, але при цьому не втратять свою форму.
Інгредієнти:

  • 220 мл кефіру;
  • 1 яйце;
  • 2 ст. л. какао-порошку;
  • 450 г борошна;
  • 1 ч. л. розпушувача;
  • 100 г цукру;
  • 40 г вершкового масла.

Спосіб приготування:

  • Кефір змішати з яйцями і цукром, потім ввести розтоплене вершкове масло і ще раз перемішати.
  • Додати в отриману масу розпушувач і борошно, розмішати до однорідності і зникнення грудочок.
  • Розділити тісто для кексу на дві половини, одну змішати з какао-порошком.
  • Змастити вершковим маслом силіконові формочки для кексів.
  • Викладати по столовій ложці одного тіста, потім додавати друге.
  • Так заповнити всі форми, залишивши пару сантиметрів до верху для підняття кексів.
  • В розігрітій до 180 градусів духовці запікати кекси «Зебра» 35 хвилин.
  • Акуратно вийняти кекси з формочок і дати їм повністю охолонути перед подачею на стіл.

Кекс «Зебра» на молоці в мультиварці

Кекси в мультиварці виходять просто чудові! Вони ніколи не пригоряють, покриваються апетитним рум’янцем, відмінно пропікаються і зовні, і всередині. Кекс «Зебра» також не став винятком. Готувати його таким способом – одне задоволення! Щоб десерт заграв новими відтінками смаку, в цьому рецепті в нього додають родзинки і курагу. Також можна використовувати цукати або інші сухофрукти, шоколадну крихту, мак або горішки. Замість маргарину можна взяти вершкове масло або спред.
Інгредієнти:

  • 1 стакан молока;
  • 1 склянка цукру;
  • 2 склянки борошна;
  • 2 яйця;
  • 100 г маргарину;
  • 1 ч. л. соди;
  • 1 ч. л. оцту;
  • 1 ст. л. какао;
  • 100 г кураги;
  • 100 г родзинок;
  • 1/2 ч. л. ваніліну.

Спосіб приготування:

  • Нагріти маргарин до кімнатної температури і розтерти його з цукром.
  • По одному ввести курячі яйця, збиваючи все міксером.
  • Додати до решти інгредієнтів гашену соду, молоко і ванілін, ще раз перемішати.
  • Поступово ввести в тісто борошно і ще раз збити його міксером до повної однорідності.
  • Половину тіста перекласти в іншу миску, висипати до нього какао, розмішати до рівного коричневого відтінку.
  • Змастити каструльку мультиварки вершковим маслом (стінки теж!).
  • Викладати один на одного біле і коричневе тісто по 2 ложки в центр чаші.
  • Коли все тісто виявиться в мультиварці, посипати його заздалегідь промитими і дрібно нарізаними сухофруктами.
  • Кришку мультиварки закрити, включити режим «Випічка» і готувати кекс «Зебра» до сигналу.
  • Потім знову запустити режим «Випічка» і продовжувати приготування ще половину зазначеного на таймері часу (в загальній складності близько 1 години 30 хвилин).
  • Дати кексу трохи охолонути, потім дістати його з мультиварки з допомогою насадки для страв на пару.

Тепер ви знаєте, як готувати кекс «Зебра». Приємного апетиту!
Кекс «Зебра» – це дуже проста випічка з точки зору приготування і необхідних інгредієнтів. Тим не менше на столі вона виглядає дуже святково і апетитно. Щоб все вийшло на вищому рівні, потрібно просто знати кілька секретів, як приготувати кекс «Зебра» в духовці або в мультиварці:

  • Додаючи какао в одну з половинок тесту, у другу досипте рівно стільки ж борошна. Це дозволить отримати однакову консистенцію обох частин, що буде дуже важливо під час формування та випічки кексу «Зебра»;
  • Зробити гарний візерунок на верхівці кексу «Зебра» дуже просто. Потрібно просто провести зубочисткою від середини до краю пирога рівні лінії. Їх кількість можна регулювати на свій смак;
  • Перед тим як готувати кекс «Зебра», змащуйте не тільки дно форми для випічки або чаші мультиварки, але також стінки або бортики. Так пиріг точно не пригорить і його буде простіше перекласти на блюдо;
  • Поки кекс «Зебра» знаходиться в духовці, відкривати дверцята не рекомендується. Тісто для цього десерту дуже «полохлива», може осісти при попаданні прохолодного повітря;
  • Якщо трапилося так, що кекс «Зебра» залишився сирим всередині, а зовні вже підрум’янився, накрийте його зверху шматочком фольги і знову поверніть в духовку. Так він не пригорить і добре пропечеться.