Кекс «Зебра» привертає увагу кулінарів і ласунів не стільки своїм смаком, скільки незвичайним зовнішнім виглядом. В цьому десерті поєднуються два види тіста – звичайне біле і шоколадне. На зрізі такий кекс дійсно нагадує своїм забарвленням зебру. Виглядає це дуже цікаво і апетитно. Що ж стосується смакових якостей випічки, то вони також є приводом для приємного здивування. Навіть при використанні найпростіших продуктів кекс «Зебра» виходить м’яким, помірно солодким і ароматним.
Кекс «Зебра» готують на основі молочних продуктів. Це може бути сметана, кефір, молоко, йогурт і пр. Для особливої консистенції тіста в нього додають яйця, вершкове масло або маргарин, розпушувач або гашену соду. Спочатку все тісто для кексу замішують у однієї ємності, а коли воно готове, ділять на дві рівні частини. В одну досипають какао-порошок, тим самим надаючи їй красивий шоколадний відтінок. Також у тісто можна додати сухофрукти: родзинки, курагу, цукати.
Головний секрет приготування кексу «Зебра» полягає в чергуванні світлої і темної основи. Для цього потрібно просто викладати у форму для випічки по 2-3 ложки кожного тесту, наливаючи його в середину маси. За допомогою зубочистки можна також намалювати на верхівці кексу красиві візерунки.
Кекс «Зебра» можна випікати у вигляді цілісного пирога або ж скористатися порційними формочками для мафінів. Готову випічку посипають цукровою пудрою або поливають шоколадною глазур’ю. Маленькі кекси «Зебра» можна змастити помадкою або кремом. Ласощі залишається смачним і м’яким навіть після охолодження, так що можна буде подати його до столу і на другий, і на третій день після приготування.
Кекс «Зебра» на сметані в духовці
Це класичний рецепт кексу «Зебра» зі сметаною для випічки в духовці. Тісто в процесі приготування стає дуже м’яким і розсипчастим, його солодкість можна регулювати на свій розсуд, додаючи при необхідності цукор або цукрову пудру. Кількості інгредієнтів вистачить на сім’ю з чотирьох осіб. Якщо планується пригощати більша кількість людей, просто додайте ще трохи тих же інгредієнтів, дотримуючись зазначені пропорції.
Інгредієнти:
- 180 г борошна;
- 100 г сметани;
- 3 яйця;
- ½ Склянки цукру;
- 50 г вершкового масла;
- 1 ст. л. какао-порошку;
- 1 ч. л. розпушувача.
Спосіб приготування:
- Змішати яйця і цукор в глибокій тарілці і гарненько збити.
- Викласти в яєчну суміш сметану і вершкове масло кімнатної температури.
- Окремо змішати борошно з розпушувачем, просіяти їх через ситечко.
- Додати сухі інгредієнти в миску зі сметаною та яйцями, замісити густе тісто.
- Готове тісто розділити на дві рівні частини.
- В одну частину додати какао-порошок, в іншу – таку ж кількість борошна.
- Змастити глибоку форму для випічки вершковим або рослинним маслом.
- У центр форми вилити 2 столові ложки темного тіста, потім зверху – стільки ж світлого.
- Так сформувати весь кекс «Зебра», розігріти духовку до 180 градусів.
- Випікати кекс 30 хвилин, не змінюючи температуру, остудити його у формі.
Прості кекси «Зебра» на кефірі
Маленькі порційні кекси «Зебра» виглядають дуже ефектно, відмінно підходять для дитячих свят, чаювання в колі сім’ї і будь-якого солодкого столу. Їх можна прикрасити глазур’ю, кремом, шоколадом або збитими вершками, як і будь-які інші мафіни. Замість розпушувача можна взяти звичайну соду – її навіть не доведеться гасити, адже для цього цілком вистачить кислоти кефіру. За рахунок такого поєднання кекси «Зебра» відмінно піднімуться в духовці, але при цьому не втратять свою форму.
Інгредієнти:
- 220 мл кефіру;
- 1 яйце;
- 2 ст. л. какао-порошку;
- 450 г борошна;
- 1 ч. л. розпушувача;
- 100 г цукру;
- 40 г вершкового масла.
Спосіб приготування:
- Кефір змішати з яйцями і цукром, потім ввести розтоплене вершкове масло і ще раз перемішати.
- Додати в отриману масу розпушувач і борошно, розмішати до однорідності і зникнення грудочок.
- Розділити тісто для кексу на дві половини, одну змішати з какао-порошком.
- Змастити вершковим маслом силіконові формочки для кексів.
- Викладати по столовій ложці одного тіста, потім додавати друге.
- Так заповнити всі форми, залишивши пару сантиметрів до верху для підняття кексів.
- В розігрітій до 180 градусів духовці запікати кекси «Зебра» 35 хвилин.
- Акуратно вийняти кекси з формочок і дати їм повністю охолонути перед подачею на стіл.
Кекс «Зебра» на молоці в мультиварці
Кекси в мультиварці виходять просто чудові! Вони ніколи не пригоряють, покриваються апетитним рум’янцем, відмінно пропікаються і зовні, і всередині. Кекс «Зебра» також не став винятком. Готувати його таким способом – одне задоволення! Щоб десерт заграв новими відтінками смаку, в цьому рецепті в нього додають родзинки і курагу. Також можна використовувати цукати або інші сухофрукти, шоколадну крихту, мак або горішки. Замість маргарину можна взяти вершкове масло або спред.
Інгредієнти:
- 1 стакан молока;
- 1 склянка цукру;
- 2 склянки борошна;
- 2 яйця;
- 100 г маргарину;
- 1 ч. л. соди;
- 1 ч. л. оцту;
- 1 ст. л. какао;
- 100 г кураги;
- 100 г родзинок;
- 1/2 ч. л. ваніліну.
Спосіб приготування:
- Нагріти маргарин до кімнатної температури і розтерти його з цукром.
- По одному ввести курячі яйця, збиваючи все міксером.
- Додати до решти інгредієнтів гашену соду, молоко і ванілін, ще раз перемішати.
- Поступово ввести в тісто борошно і ще раз збити його міксером до повної однорідності.
- Половину тіста перекласти в іншу миску, висипати до нього какао, розмішати до рівного коричневого відтінку.
- Змастити каструльку мультиварки вершковим маслом (стінки теж!).
- Викладати один на одного біле і коричневе тісто по 2 ложки в центр чаші.
- Коли все тісто виявиться в мультиварці, посипати його заздалегідь промитими і дрібно нарізаними сухофруктами.
- Кришку мультиварки закрити, включити режим «Випічка» і готувати кекс «Зебра» до сигналу.
- Потім знову запустити режим «Випічка» і продовжувати приготування ще половину зазначеного на таймері часу (в загальній складності близько 1 години 30 хвилин).
- Дати кексу трохи охолонути, потім дістати його з мультиварки з допомогою насадки для страв на пару.
Тепер ви знаєте, як готувати кекс «Зебра». Приємного апетиту!
Кекс «Зебра» – це дуже проста випічка з точки зору приготування і необхідних інгредієнтів. Тим не менше на столі вона виглядає дуже святково і апетитно. Щоб все вийшло на вищому рівні, потрібно просто знати кілька секретів, як приготувати кекс «Зебра» в духовці або в мультиварці:
- Додаючи какао в одну з половинок тесту, у другу досипте рівно стільки ж борошна. Це дозволить отримати однакову консистенцію обох частин, що буде дуже важливо під час формування та випічки кексу «Зебра»;
- Зробити гарний візерунок на верхівці кексу «Зебра» дуже просто. Потрібно просто провести зубочисткою від середини до краю пирога рівні лінії. Їх кількість можна регулювати на свій смак;
- Перед тим як готувати кекс «Зебра», змащуйте не тільки дно форми для випічки або чаші мультиварки, але також стінки або бортики. Так пиріг точно не пригорить і його буде простіше перекласти на блюдо;
- Поки кекс «Зебра» знаходиться в духовці, відкривати дверцята не рекомендується. Тісто для цього десерту дуже «полохлива», може осісти при попаданні прохолодного повітря;
- Якщо трапилося так, що кекс «Зебра» залишився сирим всередині, а зовні вже підрум’янився, накрийте його зверху шматочком фольги і знову поверніть в духовку. Так він не пригорить і добре пропечеться.