Кекси з родзинками

Кекс — неймовірно популярний десерт. Історія його виникнення корінням сягає в Древній Рим, коли родзинки, гранати і горіхи вмешивали в ячмінне пюре. Свою назву це блюдо отримало в Середньовіччі від поєднання двох слів «фрукти» (frui) і «пиріг» (kechel). В сучасній англійській мові є слово «cakes», яке перекладається як «тістечко». Починаючи з XVI століття кекс став дуже популярний в американських колоніях, а потім поширився по всій Європі. На сьогоднішній день існує величезна кількість рецептів цієї страви. У Росії кекс — здобна випічка, приготовлена з різними добавками: родзинками, горіхами, ягодами, мармеладом або цукатами. Найближчий родич кексу, також поширений в нашій країні, — паска, його традиційно готують на Великдень.
Для приготування кексу зазвичай беруть бісквітне тісто, замішане на вершковому маслі, яйцях, цукор і борошно, рідше використовують дріжджове. Тісто виходить густим, маслянистим, а сам кекс — досить калорійним. Втім, знизити енергетичну цінність цього десерту можна при заміні деяких інгредієнтів, використовуючи знежирені продукти. Деякі рецепти включають сир, сметану, кефір, іноді додають фруктове пюре, наприклад, бананове.
Особливої складності в технології приготування тіста немає: всі інгредієнти послідовно з’єднуються, перемішуються або збиваються. Тісто викладається у велику форму або маленькі формочки і випікається. Готовий десерт посипають цукровою пудрою поливають шоколадною глазур’ю, солодкими соусами, прикрашають фруктами, горіхами або сухофруктами.