Кекс на кефірі

Навряд чи знайдеться хоча б одна людина, яка ніколи в
життя не пробував кекс. При цьому мало хто наважується приготувати його своїми
силами, вважаючи, що це досить трудомісткий процес. Насправді немає нічого
складного в підготовці продуктів, ні в самому приготуванні.
Перший рецепт кексу приписують ще стародавнім римлянам,
які ячмінне пюре додавали горіхи, гранат і сухофрукти. З тих пір склад
встиг зазнати безліч змін, а сама страва придбати популярність за
всій Європі.
На сьогоднішній день кекс готують з дріжджового тіста або
бісквіта. В нього додають фрукти, родзинки, горіхи, цукати, повидло, мак тощо
Форма кексу також досить різноманітна. Його можна приготувати у вигляді невеликих
тістечок, використовуючи фігурні формочки для випікання, запекти одним суцільним
шматком у вигляді пишного пирога, або ж надати кексу круглу форму з виїмкою
посередині.
У багатьох країнах кекс – це традиційне блюдо, яке
часто печуть на свята, наприклад, Великдень чи Різдво. Тим не менш, він
підійде і для будь-якої домашньої трапези. Часто кекси печуть перед походом в гості,
в якості презенту гостинним господарям.
До кексів можна віднести і ряд інших відомих страв. Схожа
рецептура об’єднує його з мафінами, російською паскою, німецьким і штолленом
англійською капкейком.
У деяких країнах прийнято вимочувати начинку для кексів
лікером, ромом або коньяком.
Кекс подають на стіл холодним, поливають глазур’ю або посипають
цукровою пудрою.