Банановий кекс

Банановий кекс — неймовірно ароматна випічка з незвичайним смаком і ніжним повітряним тестом. Приготування десерту не займає багато часу і спекти його зможе навіть людина, далека від кулінарії.
Соковитість, оригінальну текстуру і дивовижний аромат випіканні надають банани, що входять до складу кексу. Ці дивовижно смачні і ситні фрукти багаті безліччю корисних речовин. Мають збалансований склад і містять велику кількість вітамінів С, Е, В6, фосфору, калію, каротину і заліза. Особливу цінність цього екзотичного фрукту надають натуральні цукру, мікроелементи і високий вміст клітковини. Існує цілий ряд хвороб, при яких медики рекомендують включати банани в свій щоденний раціон. Незважаючи на високу калорійність фруктів, їх відносять до дієтичних продуктів, завдяки низькому вмісту жирів. Вони втамовують голод, покращують стан травної системи, піднімають настрій і добре підходять для випічки.
Банановий кекс готують на основі бісквітного тіста. До його складу входять борошно, яйця, масло, цукор, сода. Всі інгредієнти послідовно змішують і збивають. Іноді в тісто додають сметану, кефір, йогурт, сир. Стиглі банани подрібнюють, з’єднують з бісквітним тістом, все перемішують і викладають у форму. Кекс випікають в духовці або готують в мультиварці. Випічка набуває більш витончений смак, якщо в тісто додають інгредієнти: лимонну цедру, цукати, горіхи, мак, сухофрукти, шматочки шоколаду. Готовий кекс охолоджують, нарізують на шматочки. Така випічка створюють затишок у домі, піднімає настрій і стає чудовим доповненням до чаю, кави або молока.

Банановий кекс з горіхами в мультиварці

По цьому рецепту виходить дуже смачний кекс, має приємну текстуру і красивий шоколадний колір. Важливо: вибирайте тільки сильно переспілі банани з почорнілою шкіркою. Так десерт набуде більш насичений аромат і колір. У тісто можна додати різні сухофрукти, які збагатять смак кексу: родзинки, курагу, чорнослив.
Інгредієнти:

  • Борошно — 3 ст.;
  • Цукор — 2 ст.;
  • Горіхи волоські — 100 г;
  • Банани — 4 шт. (перестиглі);
  • Масло вершкове — 250 г;
  • Сіль — ½ ч. л.;
  • Яйце — 2 шт.;
  • Ванільна есенція — 2 ч. л. (або ванільний цукор);
  • Сода — 1,5 ч. л.;
  • Сметана — 250 г (або натуральний йогурт без фруктових наповнювачів).

Спосіб приготування:

  • Змішуємо борошно, сіль, соду.
  • Масло з’єднайте з цукром, збиваємо в пишну масу. По одному додаємо яйця, продовжуючи збивати, додаємо ванільну есенцію.
  • Банани промиваємо, очищаємо, розминаємо виделкою або подрібнюємо у блендері змішуємо зі сметаною, додаємо волоські горіхи.
  • Масляну суміш з’єднуємо з банановою масою і борошном. Все акуратно перемішуємо. Має вийти однорідне тісто.
  • Мультиварочную чашу змащуємо олією, викладаємо тісто. Встановлюємо режим «Випічка», готуємо 60 хвилин.
  • Готовий кекс витягуємо з мультиварки за допомогою кошика-пароварки, трохи охолоджуємо, розрізаємо на шматочки і подаємо до чаю, какао або кави.

Шоколадно-банановий кекс у духовці

Банани відмінно підходять для приготування кексів. По цьому рецепту виходить ніжно-вологий кекс, з приємним банановим ароматом і апетитними підтопленими шматочками шоколаду — справжні ласощі для всіх любителів випічки. Десерт набуде більш насичений смак, якщо в тісто додати горіхи, прянощі або сухофрукти. Готову випічку можна полити шоколадною глазур’ю, посипати цукровою пудрою або какао. Такий кекс добре запропонувати дітям в якості доповнення до полуденка.
Інгредієнти:

  • Борошно — 200 г;
  • Цукор — 200 г;
  • Сметана — 100 г;
  • Масло вершкове — 100 г;
  • Банани — 2 шт.;
  • Шоколад темний — 100 г;
  • Яйце — 2 шт.;
  • Сода — 1 ч. л.

Спосіб приготування:

  • Масло збиваємо з цукром. Додаємо яйця, масу ще раз добре збиваємо. Викладаємо сметану, продовжуємо збивати 5 хвилин.
  • Борошно з’єднуємо з содою, просіваємо, додаємо до маси, перемішуємо до однорідності.
  • Банан розминаємо виделкою, шоколад рубаємо на дрібні шматочки — інгредієнти перекладаємо в тісто. Все добре перемішуємо.
  • Форму застеляємо пекарським папером, змащуємо маслом, акуратно викладаємо тісто.
  • Випікаємо в духовці (1800С) 60 хвилин. Готовність перевіряємо зубочисткою: якщо її поверхня залишається сухою, значить тісто готове.
  • Кекс витягаємо з форми, охолоджуємо, подаємо, порізавши на шматочки. За бажанням посипаємо цукровою пудрою.

Сирно-банановий кекс в силіконових формочках

Солодка повітряна випічка з банановим ароматом — ці міні-кекси припадуть до душі всім ласунам. Готується просто десерт, самі вироби випікаються дуже швидко з-за маленького розміру. Трохи ускладнити та урізноманітнити рецепт можна, якщо додати в тісто апельсинову або лимонну цедру, горіхи або сухофрукти. Замість маленьких форм кекс можна випікати в одній великій, при цьому час на його приготування збільшиться.
Інгредієнти:

  • Сир — 250 г;
  • Борошно — 2,5 ст.;
  • Банани — 2 шт.;
  • Цукор — 1 ст.;
  • Яйце — 3 шт.;
  • Масло вершкове — 1 пачка;
  • Розпушувач — 1 ч. л.;
  • Ванілін.

Спосіб приготування:

  • Білки відділяємо від жовтків. Масло розтоплюємо, змішуємо борошно з розпушувачем, просіваємо.
  • Білки збиваємо з цукром в міцну піну. Банани розминаємо виделкою.
  • Жовтки змішуємо з сиром, збиваємо в пишну масу. Додаємо розтоплене масло і продовжуємо збивати.
  • У масу додаємо борошно, викладаємо бананове пюре, за смаком додаємо ванілін. Тісто добре перемішуємо і акуратно вводимо збиті білки.
  • Силіконові формочки змащуємо маслом. Викладаємо тісто. Формочки заповнюємо тільки на ½ частини їх обсягу, враховуючи, що кекси в процесі випікання збільшаться в розмірі.
  • Готуємо в духовці (1800С) 20 хвилин. Готовність випічки перевіряємо зубочисткою. Якщо її поверхня залишається абсолютно сухий, то готові кекси. Акуратно виймаємо вироби з формочок, щоб не пошкодити структуру кексів. Викладаємо на блюдо, при бажанні посипаємо цукровою пудрою, подаємо до чаю.

Тепер ви знаєте, як готувати банановий кекс. Приємного апетиту!
Банановий кекс — ніжне, повітряне і надзвичайно просте у приготуванні ласощі. Безумовно, в кожному рецепті є свої тонкощі і особливості. Досвідчені кулінари діляться своїми секретами: вони добре знають, як смачно приготувати банановий кекс.

  • Колір кексу варіюється в залежності від стиглості бананів. Сильно переспілі фрукти надають випічці темний, майже шоколадний відтінок. Для приготування кексів краще всього вибирати саме такі плоди.
  • Подавайте банановий кекс до столу, посипавши цукровою пудрою, сумішшю для десертів з шоколаду і кориці, кокосовою стружкою, поливайте білкової або шоколадною глазур’ю.
  • Банановий кекс набуває оригінальний смак і аромат, якщо в тісто додати трохи свіжої тертої моркви.
  • Змащувати силіконові формочки слід тільки перед першим використанням. Вдруге цього робити вже не потрібно.
  • Перед подачею банановий кекс повинен повністю охолонути, тільки потім його слід нарізати на шматочки.
  • Якщо верх кексу починає пригорати в процесі випікання, то накрийте його листом харчової фольги або пергаментного паперу.
  • Кекс слід помістити в духовку, заздалегідь розігріту до зазначеної в рецепті температури.
  • Готовий кекс можна розрізати на кілька коржів, змастити кремом улюбленим, наприклад, вершковим маслом, прикрасити шоколадною глазур’ю і шматочками фруктів. Так ви отримаєте повноцінний і дуже смачний торт.