Лобіо з червоної квасолі

Лобіо з червоної консервованої квасолі по-грузинськи

Рецепт грузинського лобіо відрізняється великою кількістю спецій. Смак страви буде з легкої гостротою. При бажанні можна підсилити цей показник, додавши трохи перчика чилі. Традиційно лобіо по-грузинськи готують із вареної квасолі, але консервована також підходить непогано. Перед тим як готувати лобіо, її потрібно гарненько промити від соусу, особливо якщо мова йде про томатному маринаді.
Інгредієнти:

  • 2 банки консервованої квасолі;
  • 4 цибулини;
  • 1 ч. л. хмелі-сунелі;
  • ½ Ч. л. коріандру;
  • ½ Ч. л. червоного перцю;
  • 30 мл рослинного масла;
  • 1 пучок свіжої кінзи;
  • 3 зубчики часнику;
  • 3 лаврових листочка;
  • Ткемалі;
  • Сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Квасолю промити, висипати в каструльку і добре потовкти.
  • Додати до квасолі трохи гарячої води так, щоб маса стала м’якою і не сухий.
  • Відварити квасолю 10 хвилин на невеликому вогні.
  • Цибулю і кінзу дрібно порубати, цибулю обсмажити на рослинному маслі.
  • Спеції та часник потовкти у ступці.
  • До цибулі додати зелень і всі спеції, добре перемішати.
  • Викласти вміст сковороди в каструлю з квасолею.
  • Додати до квасолі соус ткемалі (кількість регулювати на свій розсуд).
  • Варити лобіо ще 10 хвилин на невеликому вогні, посолити і поперчити за смаком.
  • Перекласти лобіо в глиняні горщики і потримати 5 хвилин в духовці при 180 градусах.

Тепер ви знаєте, як готувати лобіо з червоної квасолі. Приємного апетиту!
Лобіо з червоної квасолі – це ситне, ніжне і дуже пряна страва, яке прийшло до нас з грузинської кухні. Принадність такого частування не тільки в його смакових якостях, але і в тому, що можна без проблем додати до класичним рецептом свої улюблені спеції та інгредієнти. Щоб бути впевненим у результаті, перед тим як готувати лобіо з червоної квасолі, треба прочитати кілька корисних кулінарних порад:

  • Варити червону квасолю потрібно довго – приблизно 2,5 години. Бобові повинні повністю розм’якнути;
  • Традиційно лобіо подають у глиняних горщиках. Квасоля перекладають у них вже в готовому вигляді, а потім запікають у духовці ще 5-7 хвилин;
  • Якщо лобіо подати в гарячому вигляді, то воно стане відмінним другим блюдом або гарніром, а в холодному – ситної закускою;
  • Готове лобіо рекомендується прикрашати гілочками свіжої кінзи і кільцями цибулі;
  • Якщо у вашій родині рідко готують страви, насичені спеціями, краще додати кожної приправи поменше, щоб всі змогли звикнути до нового смаку;
  • Зрозуміти, що квасоля вже готова, можна з тріснутою на шкірці більшості бобових;
  • Традиційно для лобіо квасоля повинна бути у вигляді пюре, але не товчіть її занадто дрібно, інакше вийде квасолевий крем.