Ресторани японської
кухні можна зустріти буквально на кожному кроці у всіх містах світу, при цьому
жоден з них не страждає від дефіциту відвідувачів. Найвідомішим і
затребуваним стравою тут по праву вважаються суші, а особливо одна з їх
різновидів – роли.
Роли часто
зустрічаються в меню під назвою «маки» або «норі-макі». Вони являють собою
рулети з начинкою з рису круглозернистого і морепродуктів, загорнуті в
водорості норі. Традиційно для начинки використовують лише один інгредієнт. Частіше
все це вугор, лосось, краб або окунь. Утім, кожен шеф-кухар прагне до
власним унікальним рецептом, тому різновидів суші існує
величезна кількість. Фірмові роли, які отримали широку популярність
– це «Каліфорнія», «Унагі» і «Філадельфія».
Самі по собі норі
досить пружні і непіддатливі, тому рис обов’язково кладуть теплим. Він
розм’якшує листи і робить їх еластичними. Після цього додають всі інші
елементи начинки і згортають рол в рулет з допомогою спеціальної бамбуковій
циновки. Японці називають її «макісу».
Подають роли
порційно, по 6 і більше шматочків. Часто використовують декілька різновидів
цієї страви для створення оригінального асорті. Крім самих ролів, до них подають
соєвий соус, а на тарілку з частуванням кладуть японську гірчицю васабі і маринований імбир. В якості столового приладу краще використовувати японські палички
для їжі.
Приготувати суші
вдома досить просто, до того ж вигідно. Один раз закупивши необхідні
продукти, можна радувати своїх гостей домашніми ролами ще довгий час.
Спочатку шматочки можуть бути великими і менш акуратними, ніж у
ресторані, тим не менш, на смакових якостях це не позначиться.
Смачні роли «Філадельфія» в домашніх умовах
Рол «Філадельфія»
унікальний тим, що норі знаходиться не зовні, а всередині рису. Крім того,
обов’язковою добавкою є вершковий сир. В якості основи для начинки
служить малосольный лосось, хоча можна замінити його і свіжим. Продукти
розраховані приблизно на 6 порцій по 4-6 шматочків.
Інгредієнти:
- 250г філе
малосольного лосося; - 1 авокадо;
- 300г рису для суші;
- 100г сиру
Філадельфія; - 1 огірок;
- 3 листа водоростей
норі; - 2ч.л. коричневого
цукру; - 2ч.л. рисового
оцту.
Спосіб приготування:
1. Рис промити, залити 350мл води, варити на
повільному вогні до готовності;
2. Дати готового рису настоятися під
закритою кришкою 10 хвилин;
3. Рисовий оцет вилити в глибоку мисочку,
додати цукор і чайну ложку підігрітої води, перемішати;
4. Отриману заправку вилити в ще гарячий
рис;
5. Огірок почистити і нарізати тонкими
довгими смужками;
6. Прибрати з авокадо шкірку і видалити
кісточку, нарізати соломкою;
7. Рибне філе нарізати широкими пластинками
(як можна тонше);
8. Макісу (бамбукову рогожу) обернути
харчовою плівкою і покласти зверху підлога-листа норі;
9. Зверху на водорості викласти теплий рис
шаром 0,5 см і шматочки лосося;
10. Норі акуратно перевернути, так щоб лист
опинився зверху;
11. По верхньому краю норі викласти скибочки
авокадо і огірка;
12. За допомогою кулінарного пакету видавити
трохи сиру Филадельфичя вздовж смужки з огірків і авокадо;
13. Щільно згорнути макісу і залишити готовий
рол на 10 хвилин;
14. Розрізати рол на кілька частин (4-6) і подавати до столу з
маринованим імбиром і васабі.
Прості роли «Каліфорнія» в домашніх умовах
Роли «Каліфорнія» – одна з найбільш популярних різновидів
суші. До їх складу традиційно входить крабове м’ясо і авокадо. При цьому візитною
карткою «Каліфорнії» вважається додавання ікри летючої риби, якої
повністю обсипають готовий рол.
Інгредієнти:
- 1 склянку рису;
- 1 склянку кип’яченої
води; - 100г крабового мяса;
- 1 авокадо;
- 100г майонезу;
- 150г ікри тобіко;
- 1ст.л. соєвої
соуса; - Водорості норі;
- Сіль і цукор.
Спосіб приготування:
1. Зварити рис, залишити остуджуватися;
2. Крабове м’ясо і авокадо нарізати довгими
скибочками;
3. У майонез додати ложку соєвого соусу і
ретельно перемішати;
4. ½ Листа норі викласти на бамбуковий
килимок, зверху тонким шаром розподілити рис;
5. За допомогою чайної ложки покрити тонким рис
шаром ікри тобіко;
6. Перевернути заготівлю рисом вниз;
7. Змастити норі підготовленим раніше
майонезом, зверху викласти начинку: крабове м’ясо і авокадо;
8. Згорнути килимок разом з норі і
прокатати;
9. Готовий рулет розрізати на 4 частини.
Щоб розібратися з тонкощами японської кухні, краще один раз побачити весь процес своїми очима. Відео, як приготувати роли “Каліфорнія” обов’язково допоможе початківцям кулінарам:
Гарячі японські роли в домашніх умовах
Особливо вишуканий
делікатес – це гарячі роли. Додаткова термічна обробка дозволяє
максимально очистити рибу від можливих шкідливих речовин. Самі роли при цьому
стають більш насиченими і набувають нові смакові відтінки.
Інгредієнти:
- 200 г рису для суші;
- 250мл води;
- 1ст.л. білого
винного оцту; - 7ч.л. цукру;
- 2ч.л. морської солі;
- ½ Листа норі;
- 1 свіжий огірок;
- Балик;
- Сирний сир.
Спосіб
приготування:
1. Воду вилити в каструлю, посолити, варити
рис під закритою кришкою на повільному вогні до готовності;
2. Дати рису настоятися ще 15 хвилин;
3. Змішати оцет, цукор і морську сіль в
окремій посудині ретельно перемішати;
4. Вилити заправку рис;
5. Норі викласти на стіл, так щоб гладка
поверхня виявилася внизу;
6. Теплий рис викласти зверху, шаром не
товщі 1 см, залишити відступ в 1-2 см від верхнього краю аркуша;
7. На рис викласти сир, тонко нарізаний
балик і скибочки огірка;
8. Перекласти заготовку на бамбукову
серветку і згорнути рол;
9. Розрізати рол на 8 частин, запікати в
духовці або мікрохвильовці в режимі «гриль» 7 хвилин.
Солодкі фруктові роли в домашніх умовах
Те, що роли повинні
бути обов’язково з риби – помилкове твердження. Їх легко можна приготувати з
використанням м’яса, або зовсім зробити вегетаріанськими. При цьому одним з найбільш
апетитних напрямків японської кухні були і залишаються роли з солодкою
фруктовою начинкою.
Інгредієнти:
- 1 стакан молока;
- 1 яйце;
- ½ Склянки борошна;
- 3ст.л. какао;
- 25г вершкового
масла; - 4ст.л. цукру;
- 200г сиру;
- 50г вершків;
- 1 банан;
- 1 апельсин;
- 1 яблуко;
- Фруктовий сироп.
Спосіб
приготування:
1. Сир, вершки і одну ложку цукру
ретельно збити блендером в однорідну масу;
2. З яєць, борошна і молока замісити тісто
для млинців, додати 3 ложки цукру і какао;
3. Розігріти сковорідку і обсмажити
шоколадні млинці;
4. Всі фрукти нарізати тонкими кружечками;
5. На млинець рівномірно нанести сирну
масу, викласти зверху фрукти і загорнути в рулет;
6. Готові рулети відправити в морозилку на
30 хвилин;
7. Розрізати на порційні шматки і полити сиропом.
Тепер ви знаєте, як готувати роли філадельфія в домашніх умовах. Приємного апетиту!
Роли – це не
тільки смачне, але і дуже корисна страва. Крім того, японські традиції його
приготування і самої трапези не залишать байдужим жодного гурмана. Щоб
розібратися, як приготувати японський делікатес будинку, бажано ознайомитися з
деякими рекомендаціями:
- Перед тим, як
готувати роли, потрібно обов’язково придбати спеціальний килимок – макісу. З ним
згорнути рулети не складе особливих проблем; - Викладаючи рис,
змочуйте руки в теплій воді. Так він не буде липнути; - Запечені роли
можна зробити у фритюрниці. Тоді вони стануть хрусткими і придбають особливі
відтінки смаку; - Розрізати готові
рулети потрібно максимально гострим ножем, при цьому постійно його змочувати в теплій
воді і оцті; - Якщо основні види
ролів вже порядком набридли, можна придумати власні фірмові рецепти,
доповнюючи начинки новими інгредієнтами.